Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

niedziela, 26 kwietnia 2020

Pieczeń rzymska z jajkiem. Meat loaf with eggs.



/scroll down to English version/
700 g mięsa mielonego
2 małe surowe jajka
2 łyżki oliwy
1 por, biała i jasnozielona część
2 ząbki czosnku
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
6 łyżek bezglutenowej bułki tartej
3 łyżeczki tartego chrzanu
3 łyżeczki bezglutenowego sosu sojowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
4 jajka ugotowane na twardo, obrane, w całości
2 łyżeczki bezglutenowej musztardy

forma do zapiekania o długości 25 - 27 cm

Czosnek drobno posiekaj, por pokrój w drobna kostkę, podsmaż na oliwie. W misce umieść mięso mielone, dodaj jajko surowe, podsmażony por i czosnek, bułkę tartą, natkę pietruszki, chrzan, sos sojowy i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Podziel mięso na dwie równe części. Jedną część mięsa przełóż do formy, ułóż ugotowane jajka wzdłuż, na to resztę mięsa. Na wierzchu posmaruj musztardą. Piecz pieczeń w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 45 minut. 


700 g minced meat
2 small raw eggs
2 tablespoons oil
1 leek, white and light green part
2 garlic cloves
3 tablespoons finely chopped parsley
6 tablespoons gluten-free breadcrumbs
3 teaspoons grated horseradish
3 teaspoons gluten-free soy sauce
1/2 teaspoon sweet pepper/paprika
salt and pepper to taste
4 hard-boiled eggs, peeled, whole
2 teaspoons gluten-free mustard

baking dish 25 - 27 cm long

Finely chop garlic, finely dice leek, fry in oil. Put minced meat in a bowl, add raw egg, fried leek and garlic, breadcrumbs, parsley, horseradish, soy sauce and paprika. Mix everything thoroughly, season with salt and pepper. Divide the meat into two equal parts. Put one part of the meat into the mold, arrange cooked eggs along, place the rest of the meat. Top with mustard. Bake in an oven preheated to 170 degrees Celsius with air flow, bake 45 minutes.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz