Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

niedziela, 29 marca 2020

Sos marinara. Marinara Sauce.




Marinara - włoski sos pomidorowy z dojrzałych pomidorów, cebuli i ziół.
Sos pochodzi z Neapolu, ale rozpowszechnił się na całym świecie za sprawą kuchni włosko-amerykańskiej. Nazwa pochodzi od włoskiego marinaro, czyli marynarza - sos z zawierających dużo kwasu pomidorów był odporny na psucie się i chętnie zabierany na statki. Recepturę pierwszy spisał włoski szef kuchni Antonio Latini i wydał w 1692 i 1694. 


/scroll down to English version/
800 g pomidorów w puszce, krojone
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekany
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
szczypta soli
1 - 2 łyżeczki cukru, opcjonalnie

250 g warzywnego makaronu np. z zielonego groszku

Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż około 5 minut. Dodaj pomidory, oregano i bazylię, gotuj na małym ogniu 30 - 40 minut. Pod koniec dopraw solą i cukrem. Jeżeli używasz świeżej bazylii, dodaj ja na końcu, kilka minut przed końcem gotowania sosu.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


800 g canned tomatoes, sliced
1 onion, diced
2 garlic cloves, finely chopped
3 tablespoons olive oil
1 teaspoon dried oregano
1 1/2 teaspoons dried basil or 2 tablespoons chopped fresh basil
pinch of salt
1 - 2 teaspoons sugar, optional

250 g vegetable pasta, e.g. from green peas

Heat oil in a frying pan, add onion and garlic, fry for about 5 minutes. Add tomatoes, oregano and basil, simmer for 30 - 40 minutes. Season with salt and sugar at the end. If you use fresh basil, add it at the end, a few minutes before the end of cooking the sauce.
Cook the pasta according to the instructions on the packaging.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz