Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

niedziela, 8 marca 2020

Pączki pieczone. Baked Polish Donuts.


/scroll down to English version/
rozczyn
50 g świeżych drożdży
10 g cukru
20 ml ciepłej wody
30 ml mleka kokosowego, minimum 80%

ciasto:
135 g skrobi z tapioki
170 g bezglutenowej skrobi pszennej lub bezglutenowej skrobi kukurydzianej
300 g +/- 30 g bezglutenowej mąki z ciecierzycy
80 g cukru
2 żółtka
50 ml ciepłej wody
150 ml mleka kokosowego, minimum 80%
80 g masła klarowanego
szczypta soli

dodatkowo: ulubiona konfitura (ja użyłam powidła śliwkowe)

Rozczyn: Wodę wymieszaj z mlekiem, dodaj drożdże i cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw do wrośnięcia.
Ciasto: Mleko wymieszaj z ciepłą wodą. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, jajko, mleko i masło oraz szczyptę soli, wyrabiaj ciasto kilka minut. dodaj rozczyn i ponownie wyrabiaj ciasto. Wstaw do nagrzanego do 35 stopni Celsjusza piekarnika bez termoobiegu na  20 minut. Wyjmij ciasto i przełóż na stolnicę silikonową oprószoną mąką (może być ryżowa). Rozciągnij lub rozwałkuj ciasto na grubość 1,5 cm. Wycinaj z ciasta koła o średnicy 7 cm. Na środku każdego koła umieść odrobinę konfitury i zlep ciasto tak by uformować kulę. Odstaw pączki na godzinę w ciepłe miejsce przykryte bawełnianym ręcznikiem. Przełóż pączki na blachę wyłożoną pergaminem i włóż do piekarnika nagrzanego do 35 stopni Celsjusza bez termoobiegu na 10 minut. Potem zwiększ temperaturę do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu i piecz jeszcze 13 minut.


yeast leaven
50 g fresh yeast
10 g sugar
20 ml warm water
30 ml coconut milk, minimum 80%

cake:
135 g tapioca starch
170 g gluten-fee wheat starch or gluten-free corn starch
300 g +/- 30 g gluten-free chickpea flour
80 g sugar
2 yolks
50 ml warm water
150 ml coconut milk, minimum 80%
80 g ghee
pinch of salt

additionally: favorite jam (I used plum jam)

Leaven: Mix water with milk, add yeast and sugar, mix thoroughly and leave to grow.
Dough: Mix milk with warm water. Melt butter and set aside to cool. Sift flour into a large bowl, add sugar, egg, milk and butter and a pinch of salt, knead the dough for a few minutes. add yeast leaven and knead the dough again. Put in the preheated oven to 35 degrees Celsius without air flow for 20 minutes. Take out the dough and transfer to a silicon table sprinkled with flour (it can be rice). Stretch or roll out the dough to a thickness of 1.5 cm. Cut a circles in 7 cm diameter from the dough. Place a little jam in the center of each circle and glue the dough to form a ball. Set the donuts for an hour in a warm place covered with a cotton towel. Transfer the donuts
on a sheet lined with parchment and put in the oven preheated to 35 degrees Celsius without air flow for 10 minutes. Then increase the temperature to 180 degrees Celsius without air flow and bake for 13 minutes more.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz