Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

sobota, 9 listopada 2019

Ciastka anyżowe wg przepisu z 1985 roku, bez glutenu, bez cukru. Anise cookies, gluten free, sugar free.


/scroll down to English version/
20 - 22 sztuk
4 jajka
180 g bezglutenowej mąki z ciecierzycy
70 g bezglutenowej mąki ryżowej
300 g erytrytolu (lub 250 g cukru)
1 1/2 - 2 płaskie łyżeczki mielonego anyżu

Ubij jajka na białą pianę stopniowo dodając erytrytol, tak jak na biszkopt. Dodaj mąkę i anyż, delikatnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta. Blachę wyłóż pergaminem. Nakładaj niewielkie krążki o średnicy 6 cm, zostawiając pomiędzy każdym odstępy. Tak przygotowane ciastka odstaw na 10 godzin w ciepłe miejsce, ciastka powinny z wierzchu być suche. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza bez termoobiegu przez 15 minut, aż ciastka zaczną się rumienić. Nie piecz zbyt długo, bo ciastka będą twarde.

20 - 22 pieces
4 eggs
180 g gluten-free chickpea flour
70 g gluten-free rice flour
300 g erythritol (or 250 g sugar)
1 1/2 - 2 flat teaspoons ground anise

Whisk eggs into white foam, gradually adding erythritol as you would for a sponge cake. Add flour and anise, mix gently. The mass should be thick. Cover the baking tray with parchment. Put small discs 6 cm in diameter, leaving a space between each. Leave prepared cookies for 10 hours in a warm place, the cookies should be dry on the outside. Put in a preheated oven, bake at 160 degrees Celsius without air flow for 15 minutes, until the cookies begin to blush. Do not bake too long, because the cookies will be hard.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz