Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

niedziela, 20 października 2019

Zapiekanka z cukinią i feta. Zucchini and feta casserole.



/scroll down to English version/
800 g cukinie, 2 średniej wielkości
4 gałązki koperku, posiekany
150 g sera feta, drobno pokruszony
4 płaskie łyżki panieru z ciecierzycy lub bezglutenowa bułka tarta
1/2 cebuli, drobno posiekana
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 duże jajka
świeżo zmielony pieprz do smaku

forma o rozmiarach 24 x 20 cm

Cukinie umyj, obetnij końce, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Posyp solą i odstaw na 15 minut. Odciśnij sok z cukinii.  Cukinie wymieszaj z koperkiem, serem feta, czosnkiem, cebulą, panierem z ciecierzycy i jajkami. Dopraw pieprzem, ponownie wymieszaj. Przełóż do foremki i piecz w nagrzanym do 175 stopni Celsjusza piekarniku, z termoobiegiem, przez 40 minut. Potem trzymaj jeszcze 10 minut zapiekankę w ciepłym piekarniku.


800 g /zucchini/courgettes, 2 medium size
4 sprigs of dill, chopped
150 g feta cheese, finely crushed
4 flat tablespoons chickpeas crumbs or gluten-free bread crumbs
1/2 onion, finely chopped
2 large cloves of garlic, pressed
3 large eggs
freshly ground pepper to taste

24 x 20 cm mold

Wash zucchini, cut the ends, grate zucchini using a grater with large mesh/
holes edged. Sprinkle with salt and let stand for 15 minutes. Squeeze zucchini juice. Mix zucchini with dill, feta cheese, garlic, onion, chickpea crumb and eggs. Season with pepper, mix again. Transfer to a mold and bake in preheated oven to 175 degrees Celsius, without air flow, for 40 minutes. Then keep the casserole in a warm oven for 10 minutes more.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz