Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Królik w sosie śmietanowym z kurkami. Rabbit in Cream Sauce with Chanterelles.



/scroll down to the English version/
1 tusza królika
1 litr maślanki
1 cebula
400 g kurek
300 ml bulionu (2/3 łyżki bezglutenowego bulionu w proszku + 300 ml gorącej wody)
2 liście laurowe
1 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz do smaku
300 ml śmietany 18%
oliwa do smażenia
2 łyżki masła klarownego

Królika umyj, podziel na kawałki (film instruktażowy znajdziesz tutaj: https://www.youtube.com/rabbit). Mięso umieść w misce i zalej maślanką. Odstaw na 12 godzin do lodówki, dzięki temu upieczone mięso królika będzie miękkie. Po tym czasie królika wyjmij z maślanki, osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i pieprzem.
Kurki umieść w dużej misce, zalej gorąca wodą. Odstaw na kilka minut, wszystek brud opadnie na dno miski. Wyjmij kurki i osusz papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła klarownego, dodaj posiekaną drobno cebulę, podsmaż lekko. Dodaj kurki i smaż około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Przełóż usmażone kurki na miskę.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj królika, podsmaż około 5 minut z każdej strony. Dodaj liść laurowy, tymianek i zalej bulionem, przykryj i duś 50 minut. Śmietanę wymieszaj z odrobiną płynu z patelni, wlej do mięsa, dodaj kurki i wymieszaj, duś 10 minut na małym ogniu. Królika podaje z gotowanymi mini marchewkami polanymi roztopionym masłem ghee.

1 rabbit carcass  
1 liter of buttermilk   
1 large onion
400 g of chanterelles
300 ml broth (2/3 tablespoons gluten free broth + 300 ml hot water)
2 bay leaves
1 1/2 teaspoons dried thyme
salt, pepper to taste
300 ml cream 18%
oil for frying
2 tablespoons ghee


Wash rabbit, divide into pieces (tutorial here: https://www.youtube.com/rabbit). Place rabbit in a bowl and pour buttermilk. Allow to stand for 12 hours in the fridge, baked rabbit will be soft. After this time, remove rabbit from buttermilk, dry with paper towel. Sprinkle with salt and pepper.  
Place chanterelles in a large bowl, pour hot water. Let stand for a few minutes, all dirt will sink to the bottom of the bowl. Remove the chanterelles and dry with paper towel. Heat 2 tablespoons oil and 2 tablespoons ghee in a frying pan, add finely chopped onions, fry lightly. Add chanterelles and fry for about 8 minutes, stirring occasionally. Transfer fried chanterelles to a bowl.
Heat oil in a frying pan. Add rabbit, fry for about 5 minutes on each side. Add bay leaf, thyme and pour the broth, cover and simmer for 50 minutes. Mix the cream with a little liquid from the pan, pour into the meat, add chanterelles and stir, simmer for 10 minutes over low heat. Serve with cooked mini carrots
topped with melted butter/ghee.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz