Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

poniedziałek, 11 marca 2019

Arabska zupa z soczewicą i jarmużem. Arabic soup with lentils and kale.


/scroll down to the English version/
4 porcje
1 1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 batat,  w oryginale  2 duże marchewki
180 g czerwonej soczewicy
2 łyżki oleju
2 łyżki masła klarownego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (jeżeli nie lubisz pikantnych dań, pomiń)
1000 ml bulionu (2  płaskie łyżki bulionu w proszku + 1000 ml gorącej wody)
1 - 2 liście laurowe
1 -2 łyżki soku z cytryny
3 garście jarmużu (około 80 g) bez łodyg
 pęczek natki pietruszki, grubo posiekana

Jarmuż zalej gorącą wodą i blanszuj 8 - 10 minut. Odcedź.
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Batat obierz i pokrój w kostkę. W głębokim garnku rozpuść oliwę i masło klarowne, dodaj cebulę i czosnek, duś kilka minut, aż cebula zeszkli się. Dodaj przyprawy i podsmaż chwilę. Dodaj bulion, liść laurowy i batat. Gotuj 10 - 12 minut pod przykryciem. Dodaj soczewice i gotuj kolejne 10 minut pod przykryciem. Odstaw z ognia. Dodaj sok z cytryny i jarmuż, wymieszaj. Zupę podawaj posypaną natka pietruszki.

4 servings
1 1/2 onion
2 cloves of garlic
1 sweet potato (2 large carrots in the original)
180 g red lentils
2 tablespoons oil
2 tablespoons ghee
1 teaspoon ground coriander
1 teaspoon paprika
1/2 teaspoon ground allspice
1/2 teaspoon ground cumin

1/4 teaspoon cayenne pepper (if you do not like spicy dishes, skip it)
1000 ml broth (2 flat tablespoons of broth powder + 1000 ml hot water)
1 - 2 bay leaves
1 - 2 tablespoon lemon juice
3 handfuls of kale (about 80 g) without stalks
a bunch of parsley, coarsely chopped

Pour kale with hot water and blanch 8-10 minutes. Drain.

Cut onions and garlic into cubes. Peel sweet potato and cut into cubes. In a deep pot, dissolve oil and ghee, add onion and garlic, and cook for a few minutes until the onion is glazed. Add spices and fry for a moment. Add broth, bay leaf and sweet potato. Cook for 10-12 minutes under cover. Add lentils and cook for another 10 minutes under cover. Put away from the fire. Add lemon juice and kale, mix. Serve soup sprinkled with parsley.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz