Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

sobota, 26 stycznia 2019

Pieczony dorsz z pomidorami. Baked cod with tomatoes.


/scroll down to the English version/
Przepis z książki Lidla "Ryby są super" wg Karola Okrasy.

5 porcji
900 - 1000 g filety dorsza (w oryginale sum)
oliwa z oliwek
suszony tymianek

Sos pomidorowy
olej do smażenia
4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę (1x1 cm)
2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
2 dymki, pokrojone w drobna kostkę
500 g krojonych pomidorów z puszki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 por (tylko biała część), pokrojony w kostkę (1x1 cm)
sól
świeżo zmielony pieprz
1 1/2 - 2 łyżeczki cukru 

kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji

Kawałki dorsza umyj, osusz ręcznikiem za pomocą ręcznika papierowego, przełóż na dwie blaszki do zapiekania. Skrop oliwą i posyp tymiankiem. Odstaw. 
Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż ziemniaki, aż będą lekko miękkie. Dodaj dymkę i czosnek, zeszklij.  Następnie dodaj pomidory z puszki i cukier, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. 
W międzyczasie wstaw dorsza do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza bez termoobiegu i piecz 10 minut.
Do sosu pomidorowego dodaj por i oliwę z oliwek, wymieszaj. Przełóż sos pomidorowy do naczynia z rybą. Piecz rybę w piekarniku kolejne 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu. 7 minut przed końcem pieczenia dodaj pomidorki koktajlowe, pokrojone w połówki. Podawaj od razu.

5 servings
900 - 1000 g cod fillet (or sum)
olive oil
dried thyme

Tomato sauce
oil to frying
4 large potatoes, peeled and cut into cubes (1x1 cm)
2 cloves of garlic, pressed
2 spring onion, cut into small cubes
500 g canned sliced ​​tomatoes
4 tablespoons olive oil
1leek (only the white part), cut into cubes (1x1 cm)
salt
freshly ground pepper
1 1/2 - 2 teaspoons sugar

several cherry tomatoes for decoration

Wash the pieces of cod, dry with a paper towel, and put on two baking plates. Sprinkle with olive oil and tthyme. Set aside.
Tomato sauce: Heat the oil in a frying pan, fry the potatoes until are slightly soft. Add spring onions and garlic, glaze. Then add canned tomatoes and sugar, season with salt and pepper. Simmer for about 20 minutes.
In the meantime, putt the cod to the oven preheated to 220 degrees Celsius without air flow and bake 10 minutes.
Add leek and olive oil to the tomato sauce, mix well. Put the tomato sauce into the dish with cod. Bake the fish in the oven for 15 minutes more at 200 degrees Celsius without air flow. 7 minutes before the end of baking, add cherry tomatoes, cut into halves. Serve immediately.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz