Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
sobota, 6 października 2018
Kalafiorowy ryż curry. Curried Cauliflower Rice.
/scroll down to the English version/
2 porcje
1 duży kalafior lub 600 g mrożonego kalafiora
1/2 cebuli, drobno posiekana
4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki kurkumy
3/4 łyżeczki curry
1/3 - 1/2 łyżeczki soli
150 ml wody
70 g rodzynek
60 g orzechów nerkowca
świeża kolendra do posypania, opcjonalnie
Rodzynki zalej 150 ml wody i odstaw na 2 godziny. Potem odcedź.
Kalafior podziel na różyczki, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami lub użyj robota kuchennego. Jeżeli używasz mrożony kalafior, najpierw rozmróź a potem zetrzyj na tarce. Zawiń kalafior w bawełniany ręcznik i wyciśnij wodę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i podsmaż około 2 minut. Dodaj kurkumę, curry, sól i resztę oliwy, dokładnie wymieszaj. Dodaj kalafiorowy ryż, wymieszaj dokładnie. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 5 - 7 minut (na średnim ogniu), mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia. Dodaj rodzynki i orzechy nerkowca, wymieszaj. Serwuj od razu.
Zamiast orzechów nerkowca możesz użyć płatki migdałów, podrumienione na patelni.
2 servings
1 large cauliflower or 600 g frozen cauliflower
1/2 onion, finely chopped
4 tablespoons oil
1/2 teaspoon turmeric
3/4 teaspoon curry powder
1/3 - 1/2 teaspoon salt
150 ml water
70 g raisins
60 g cashew nut
fresh cilantro to sprinkle, optional
Add raisins to 150 ml of water and set aside to plump for 2 hours. Then drain.
Cut the cauliflower into florets and transfer them into the grater tube of your food processor or use the large holes on a grater to shred the florets. (If you use frozen cauliflower, first defrost and then grate the florets.) Wrap the grated cauliflower in a cotton towel and squeeze the water. Set aside.
Heat 2 tablespoons of oil in the pan, add onions and fry for about 2 minutes. Add turmeric, curry powder, salt and the rest of the oil, mix thoroughly. Add cauliflower rice and stir until well coated. Turn the heat down to a medium low and cover tightly with a lid. Cook for 5 - 7 minutes, stirring occasionally. Remove from the heat. Add raisins and cashews, mix. Serve immediately.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz