Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
niedziela, 2 września 2018
Sałatka z koprem włoskim i brzoskwiniami. Fennel peach salad.
/scroll down tothe English version/
4 porcje
2 kopry włoskie (fenkuł), pokrojony w cienkie plasterki
2 - 3 brzoskwinie, pokrojone w kliny
1 średni ogórek, pokrojony w cienkie plasterki i na pół
2 łyżki oliwy z oliwek
1 1/2 łyżki soku z cytryny
2 1/2 łyżki bazyliowego pesto
orzechy włoskie do posypania, grubo posiekane
listki świeżej bazylii do posypania
W małym naczyniu połącz oliwę, sok z cytryny i pesto. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
W dużej misce umieść fenkuł, ogórek i dressing z pesto, delikatnie wymieszaj. Przełóź na talerze. Udekoruj brzoskwinią i listkami bazylii. Posyp orzechami włoskimi.
4 servings
2 fennel, cut into thin slices
2 - 3 peaches, cut into wedges
1 medium cucumber, cut into thin slices and in half
2 tablespoons olive oil
1 1/2 tablespoons lemon juice
2 1/2 tablespoons basil pesto
walnuts for sprinkling, coarsely chopped
fresh basil leaves for sprinkling
In a small dish, combine olive oil, lemon juice and pesto. Season with salt and pepper, mix.
In a large bowl, place fennel, cucumber and pesto dressing, mix gently. Arrange on the plates fennel mixture and peaches. Garnish with basil leaves. Sprinkle with walnuts.
Note: Served on handmade Boleslawiec Polish Pottery
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz