Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
sobota, 29 września 2018
Ciasto dyniowe bez spodu. Crustless Pumpkin Pie.
550 - 600 g puree dyniowego
410 g niesłodzonego skondensowanego mleka
2 małe jajka lub 3 białka
2 łyżki roztopionego masła, może być bez laktozy
125 g cukru trzcinowego
85 g mąki gryczanej*
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, opcjonalnie
3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia*
1/8 łyżeczki (szczypta) soli
szczypta pomarańczowego barwnika spożywczego, opcjonalnie
Kruszonka
45 g mąki gryczanej
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
3 łyżki roztopionego masła, może być bez laktozy
60 g cukru trzcinowego
blacha do pieczenia o średnicy 28 cm
*Używam tylko produkty licencjonowane, certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa.
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wymieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodaj barwnik i wymieszaj. Wlej na formę do pieczenia.
Kruszonka: W małej misce wymieszaj składniki na kruszonkę i posyp równomiernie na masie dyniowej. Piecz ciasto 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na 30 minut.
Ciasto możesz podawać z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.
Puree z dyni uzyskasz, gdy upieczesz dynię w piekarniku (obrana, usunięte pestki) w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut, potem zmiksujesz blenderem. Z 600 g dyni powstaje około 350 - 400 g puree.
550 - 600 g pumpkin puree
410 g unsweetened evaporated milk
2 small eggs or 3 whites
2 tablespoons melted butter
125 g cane sugar
85 g buckwheat flour*
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon ground nutmeg
1/2 teaspoon ground ginger
1/4 teaspoon ground allspice, optional
3/4 teaspoons gluten-free baking powder*
1/8 teaspoon (pinch) salt
a pinch orange food dye, optional
Cane Sugar Crumble Topping
45 g buckwheat flour
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon ground nutmeg
3 tablespoons melted butter
60 g cane sugar
baking sheet, diameter 28 cm
* I only use licensed certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland.
Dough: In bowl mix all pie ingredients until smooth. At the end, add orange dye and mix. Pour dough into baking tray.
Crumble: In a small bowl, mix crumble ingredients and sprinkle evenly over the top of pumpkin pie.
Bake the pie for 60 minutes in an oven preheated to 180 degrees Celsius without air flow. Remove from oven. Allow to cool for 30 minutes and fully set.
Serve with vanilla ice cream or cream ice cream.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz