Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

sobota, 1 kwietnia 2017

Rolada szpinakowa z łososiem i żurawiną. Spinach roll with salmon and cranberry.



350 g świeżych liści szpinaku
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
4 jajka
200 g łososia wędzonego w plastrach
2 opakowania (250 - 270 g) serka śmietankowego typu Almette
3 łyżki żurawiny do mięs i sosów lub niskosłodzonego dżemu wiśniowego

blacha o wymiarach 34 x 39 cm

Liście szpinaku opłukaj, zalej wrzątkiem, odsącz nadmiar wody (mrożony szpinak rozmrozić, odsączyć).
Szpinak, 4 żółtka i czosnek zmiksuj blenderem. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Białka przełóż do miski, ubij na sztywną pianę i połącz ze szpinakiem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wyłożyć masę szpinakową, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Piecz przez 20 minut w nagrzanym do 170 C piekarniku, z termoobiegiem. Po upieczeniu odstaw ciasto na kilka minut do ostygnięcia. Usuń papier. Na upieczoną masę wyłóż równomiernie serek śmietankowy. Na serek połóż plastry wędzonego łososia, wzdłuż dłuższego brzegu po jednej stronie wyłóż na szerokość 1 cm żurawinę. Zw roladę (zacząć od strony z żurawiną) i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

350 g fresh spinach leaves
2 cloves of garlic 
1/2 teaspoon of nutmeg
salt and pepper 
4 eggs 
200 g of sliced ​​smoked salmon
2 packages (250- 270 g) cream cheese 
3 tablespoons of cranberry gravy or low-sugar sour cherry jam

baking sheet 34 x 39 cm

Rinse spinach leaves, pour boiling water, drain off excess of water.

Blend spinach, 4 egg yolks and garlic. Season with nutmeg, salt and pepper. Translate egg whites into a bowl, beat stiffly and connect with spinach.  Put spinach dough on baking tray with baking paper, spread over the entire surface. Bake dough for 20 minutes in a preheated oven to 170 C, with air flow. After baking, the dough aside for a few minutes to cool. Remove the paper. Put cream cheese on baked spinach cake. Lay slices of smoked salmon on the cheese, along the long edge of roulade put 1 cm of cranberries gravy. Roll the roulade (start from part with cranberries) and place in fridge for at least an hour.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz