Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
sobota, 8 października 2016
Ciasto - dyniowy chlebek farmera. Cake - farmer pumpkin bread.
100 g mąki ryżowej lub 70 g bezglutenowej skrobi pszennej (pół szklanki)
150 g skrobi kukurydzianej (jedna szklanka)
110 g bezglutenowej mąki wieloziarnistej (pół szklanki)
100 g cukru
1 + 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 + 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
180 ml oliwy
3 - 4 jajka
280 g puree z dyni (450 g nieugotowanej, obranej dyni ugotuj na parze 10 minut, ugniecione na puree widelcem)
100 g orzechów włoskich, posiekane
150 g suszonej żurawiny lub rodzynek
foremka 35 x 12 cm
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, przyprawy i proszek do pieczenia. Dodaj orzechy i żurawinę. W drugiej misce wymieszaj jajka, puree dyniowe i olej. Połącz zawartość misek, dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy wyłożonej pergaminem. Piecz ciasto w nagrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku przez 60 - 70 minut bez termoobiegu, do tzw. suchego patyczka.
Polecam / I recommend: Ciasto - chlebek cukiniowy. Cake - zucchini bread.
100 g rice flour or 70 g gluten-free wheat starch* (half of glassful)
150 g corn starch* (1 glassful)
110 g gluten-free wholegrain flour* (half of glassful)
100 g sugar
1 + 1/2 teaspoon gluten-free baking powder
3 + 1/2 teaspoon gingerbread spice
pinch of salt
180 ml olive oil
3 - 4 eggs
280 g pumpkin puree (450 g uncooked, peeled pumpkin, steamed 10 minutes, mashed with a fork)
100 g walnuts, chopped
150 g dried cranberries or raisins
baking mold 35 x 12 cm
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
In one bowl, mix the flour, sugar, spices and baking powder. Add nuts and cranberries. In another bowl, mix the eggs, pumpkin puree and oil. Combine the contents of bowls, mix thoroughly. Pour the dough into a baking mold lined with parchment paper. Bake the cake in a preheated oven to 190 degrees oven for 60 - 70 minutes without air flow, to so-called dry stick.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz