Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
wtorek, 22 marca 2016
Ciasto ekstremalnie kokosowe. Ultimate coconut cake.
ciasto:
200 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
180 g mąki kokosowej
2 jajka
350 ml mleka kokosowego minimum 80%
230 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
180 g dziewiczego oleju kokosowego, extra virgin, zapachowy
krem:
800 ml mleka kokosowego
śnieżynka bita śmietana bezglutenowa firmy Celiko, opcjonalnie (zawiera białka mleka krowiego)
3 - 4 łyżki cukru pudru
niesłodzone płatki kokosowe do dekoracji
tortownica o średnicy 21 cm
Ciasto: Olej kokosowy rozpuść i schłódź, powinien być letni nie gorący. Mąkę wymieszaj z mlekiem kokosowym, jajkami, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. w dwóch porcjach dodaj olej kokosowy, wyrób ciasto na gładką masę. Podziel ciasto na trzy równe części. Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem formy, każdą porcję ciasta piecz oddzielnie. Ciasto piecz w 160 stopniach Celsjusza z termoobiegiem przez 22 - 25 minut.
Krem: Mleko kokosowe schłódź w lodówce przez 12 godzin. Nie potrząsaj puszką. Oddziel mleko kokosowe (biała, twarda masa) od wody kokosowej na dnie puszki. Ubij mleko kokosowe z cukrem pudrem i śnieżynką. Kremem kokosowym przełóż ciasto. Posyp wiórkami kokosowymi. Schłódź ciasto w lodówce 5 godzin.
dough:
200 g of gluten-free wheat starch or corn starch*
180 g of coconut flour
2 eggs
350 ml of coconut milk at least 80%
230 g of sugar
1/2 teaspoon of salt
1 teaspoon of gluten-free baking powder
180 g virgin coconut oil, extra virgin
cream:
800 ml coconut milk
gluten-free whipped cream in powder/thickener optionally
3 - 4 tablespoons of icing sugar
unsweetened coconut flakes for decoration
cake tin with a diameter of 21 cm
Dough: Dissolve coconut oil and chill, should not be a hot but like warm. Mix flour with coconut milk, eggs, sugar, salt and baking powder. In two portions, add coconut oil, knead the dough. Divide the dough into three equal parts. Pass the dough to mold lined with parchment, each portion of dough bake separately. Bake cake at 160 degrees Celsius with air flow for 25 minutes.
Cream: Chill coconut milk in the fridge for 12 hours. Do not shake the can. Separate coconut milk (white, hard mass) from coconut water at the bottom of the can. Whisk the coconut milk with icing sugar and thickener. Grease the coconut cake with cream. Sprinkle with coconut flakes. Chill the cake in fridge 5 hours.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz