Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
wtorek, 22 grudnia 2015
Cukinia w stylu włoskim. Italian style zucchini.
/scroll down to the English version/
to danie powstało przypadkowo, z tego co miałam w lodówce, miałam trochę zielonych oliwek i otwarty słoik z suszonymi pomidorami, zawsze mam seler naciowy, a cukinie kupiłam bo jest lekkostrawna i bardzo lubię,
końcowy efekt mile mnie zaskoczył, wyszło smacznie....
nie lubię zielonych oliwek, ale na ciepło mi zasmakowały
2 - 3 porcje
2 średniej wielkości cukinie (około 900 g)
25 zielonych oliwek
6 - 8 suszonych pomidorów (w oleju)
3 łodygi selera naciowego
1 płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego (firma Dary Natury)
1 + 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól i świeżo zmielony pieprz
2 - 3 łyżki oliwy
Cukinie umyj, pokrój w plastry i na połówki. Seler naciowy umyj, pokrój w plasterki. Suszone pomidory odsącz z oliwy, pokrój na mniejsze kawałki. W głębokim rondlu podgrzej oliwę, dodaj cukinię, seler naciowy, czosnek i bazylię. Dopraw pieprzem i solą. Duś około 15 minut. dodaj suszone pomidory i oliwki, wymieszaj i duś jeszcze 5 minut.
This dish was created fortuitously, from what I had in the fridge. I had a little green olives and open jars of sun-dried tomatoes, I always have celery and courgettes were bought because they are light and I really like them,
final result pleasantly surprised me, it is delicious ....
I don't like green olives, but warm are tasted to me.
2 - 3 servings
2 medium zucchini (about 900 g)
25 green olives
6 - 8 dried tomatoes (in oil)
3 stalks of celery
1 level teaspoon of wild garlic (Dary natury company)
1 + 1/2 teaspoon of dried basil
salt and freshly ground black pepper
2 - 3 tablespoons of oil
Wash courgettes, cut into slices and half. Wash celery, cut into slices. Drain the sun-dried tomatoes with olive, cut into smaller pieces. In a deep saucepan, heat oil, add zucchini, celery, garlic and dried basil. Season with salt and pepper. Simmer about 15 minutes. Add sun-dried tomatoes and olives, stir and simmer 5 minutes more.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz