Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
poniedziałek, 14 grudnia 2015
Bezglutenowa kutia z komosą ryżową. Gluten-free kutia with quinoa.
Propozycja na Wieczerzę Wigilijną / The Proposition on Christmas Eve Dinner, Polish tradition (scroll down to the English version)
Kutia – tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Obecnie jest przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, przygranicznych powiatach województwa podkarpackiego, a także przez Kresowian i ich potomków w różnych częściach Polski.
Zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu, bakalii: różnorakich orzechów, rodzynków i innych dodatków.
5 - 6 porcji /scroll down to the English version/
160 g suchego maku
160 g nieugotowanej białej komosy ryżowej
4 - 5 łyżek miodu spadziowego lub syropu z agawy
100 g migdałów
80 g orzechów włoskich, posiekane
15 suszonych moreli, pokrojone w paski
100 g rodzynek
80 g suszonej żurawiny
1 łyżka olejku (ekstraktu) waniliowego
kwaśna śmietana do polania
Rodzynki, suszoną żurawinę i pokrojone, suszone morele namocz na klika godzin. Odcedź.
Migdały zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Odcedź i zdejmij skórkę z migdałów. Komosę ryżową przepłucz wodą, gotuj 10 minut, odcedź. Do komosy dodaj miód i wymieszaj. Mak gotuj w wodzie 15 minut. Odcedź. Zmiel dwukrotnie używając maszynki do mielenia mięsa lub zmiksuj blenderem.
Do komosy dodaj zmielony mak, orzechy włoskie, migdały, rodzynki, żurawinę, morele i olejek waniliowy, dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Podawaj polane kwaśną śmietaną. Przechowuj w lodówce.
Kutia is a sweet grain pudding, traditionally served in Ukraine, Belarus, Russia and some parts of Poland. Kutia is often the first dish in the traditional twelve-dish Christmas Eve supper. It is rarely served at other times of the year.
Traditionally it was made of wheatberries, poppy seeds, honey, various nuts, dried fruit and raisins. In many recipes milk or cream is also used. In some Slavic countries, rice is the main ingredient.
Nowadays, other ingredients like almonds and pieces of oranges are added. In some places (like Poland, Ukraine, and western Canada), unprocessed wheat grain for kutia is easily available in stores. In others, where it is harder to find, it can be replaced by other similar grains like barley, quinoa.
5 - 6 servings
160 g of dry poppy seeds
160 g of uncooked white quinoa
4 - 5 tablespoons of honey-dew or agave syrup
100 g of almonds
80 g of walnuts, chopped
15 dried apricots, cut into strips
100 g of raisins
80 g of dried cranberries
1 tablespoon of vanilla oil (extract)
sour cream to pour/topped
Soak raisins, dried cranberries and chopped, dried apricots for several hours. Drain.
Pour over almonds hot water and let stand for 15 minutes. Drain and remove skins from the almonds. Rinse quinoa with water, boil 10 minutes, drain. Add honey to quinoa and stir. Boil poppy seeds in water for 15 minutes. Drain. Grind twice using a meat grinder or blend.
To quinoa, add ground poppy seeds, walnuts, almonds, raisins, cranberries, apricots and vanilla, mix well. Put in the fridge for 2 hours. Serve topped with sour cream. Store in the fridge.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz