Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

niedziela, 8 listopada 2015

Szynka z sałatką jarzynową w galarecie. Ham and vegetable salad in jelly.


12 plastrów szynki gotowanej bezglutenowej
2 łyżeczki  warzywnego bulionu bezglutenowego
500 ml wody
2 łyżki żelatyny

sałatka
250 g mrożonej marchewki, pokrojona w kostkę
200 g mrożonego groszku
2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę
1 duża łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
2 plastry szynki bezglutenowej, pokrojona w kostkę
1 jabłko, obrane,pokrojone w kostkę
2 łyżki bezglutenowego majonezu
1 łyżeczka bezglutenowej musztardy 
sól i pieprz do smaku

Ugotuj groszek i marchewkę, 10 minut, odcedź. Połącz składniki sałatki i wymieszaj. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku. Bulion rozpuść w gorącej wodzie. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości letniej wody, podgrzej lekko aż żelatyna się rozpuści, dodaj żelatynę do bulionu. Schłodź bulion. Z szynki uformuj kieszonki i napełnij sałatką jarzynową. Zalej tężejącym bulionem. Wstaw do lodówki. Podawaj zimne. 

12 slices of gluten-free ham
2 teaspoons of gluten-free vegetable broth powder
500 ml of water
2 tablespoons of gelatin

salad
250 g of frozen carrots, diced
200 g of frozen peas
2 hard-boiled eggs, diced
1 large stalk celery, diced
2 slices of gluten-free ham, diced
1 apple, peeled, diced
2 tablespoons of gluten-free mayonnaise
1 teaspoon of gluten-free mustard
salt and pepper to taste

Cook peas and carrots, 10 minutes, drain off. Combine salad ingredients and mix. Season the salad with salt and pepper to taste. Dissolve broth in hot water. Dissolve gelatin in a small amount of lukewarm water, heat it gently until the gelatine has dissolved, add the gelatine to the broth. Cool the broth. Shape ham into a pocket and fill with the vegetable salad. Pour the hardening broth. Put in the fridge. Serve cold.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz