Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
czwartek, 22 października 2015
Paella z owocami morza i pomidorami. Paella with seafood and tomatoes.
3 porcje
300 g nieugotowanego ryżu do risotto Arborio
2 łyżki masła
1 puszka (400 g) pomidorów w puszce
600 ml warzywnego bulionu bezglutenowego
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku, drobno pokrojony
kilka nitek szafranu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
200 g ośmiornice cięte
100 g krążki z kalmara
100 g omułki
sok z cytryny
natka pietruszki do posypania
Pomidory z puszki zmiksuj blenderem. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Owoce morza skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozpuść masło, dodaj czosnek i cebulkę, podsmaż. Dodaj zmiksowane pomidory i zagotuj. Dodaj ryż, bulion, szafran i słodką paprykę, wymieszaj. Wszystko duś na małym ogniu około 15 - 20 minut. Dodaj owoce morza i duś kolejne 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.
3 servings
300 g of uncooked risotto rice, Arborio
2 tablespoons of butter
1 can (400 g) canned tomatoes
600 ml of gluten-free vegetable broth
1/2 onion
2 cloves of garlic, finely chopped
a few strands of saffron
1/2 teaspoon of sweet paprika
salt and freshly ground pepper to taste
200 g of cut octopus
100 g of squid rings
100 g of mussels
lemon juice
parsley to sprinkle
Blend canned tomatoes. Cut onion into small cubes. Sprinkle seafood with lemon juice. In a skillet melt the butter, add garlic and onions, fry. Add blended tomatoes and bring to a boil. Add rice, broth, saffron and sweet paprika, mix. Simmer everythingover low heat for about 15 - 20 minutes. Add seafood and simmer 10 minutes more. Season with salt and pepper. Sprinkle finished dish with chopped parsley.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz