Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

wtorek, 8 września 2015

Gulasz wieprzowy z soczewicą, marchewką i cukinią. Pork stew with lentil, carrot and zucchini.


4 porcje
Gulasz wieprzowy z soczewicą:
150 g nieugotowanej zielonej soczewicy
600 g mięsa gulaszowego, wieprzowego, pokrojone w kawałki
1/2 cebula, pokrojona w kostkę
1/2 pora, pokrojony w plasterki
3 marchwie, pokrojone w plastry (krążki)
500 g młodej cukinii (2 małe), pokrojona w połówki plasterka
300 - 400 ml wywaru z rosołu (300 ml gorącej wody + 1 łyżka warzywnego bulionu bezglutenowego w proszku)
1 + 1/2 łyżeczki przyprawy Podlaska przyprawa do gulaszu firmy Dary natury (1/4 łyżeczki gałki muszkatołowa, 1/4 łyżeczki papryki, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/4 łyżeczki rozmaryn, 1/2 łyżeczki kminu, szczypta pieprzu, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskie)
pieprz
oliwa
natka pietruszki do dekoracji.

Soczewicę gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut, powinna być lekko twarda. Odcedź soczewicę. Mięso posyp pieprzem, nie sól (sól będzie w rosole i przyprawie gulaszowej). Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj cebulę i mięso. Obsmaż na złotobrązowy kolor po obu stronach, około 10 minut. Zmniejsz ogień, dodaj marchewkę i bulion, gotuj na małym ogniu przez około 20 minut aż marchewka będzie miękka. Po 10 minutach dodaj cukinię, por i przyprawę Podlaską do gulaszu. Duś pod przykryciem. Na koniec dodaj ugotowaną soczewicę i gotuj około 2 - 3 minut. Podawaj gorące. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Surówka z czerwonej kapusty:
½ czerwonej kapusty, poszatkowana
2 jabłka pokrojone w paski
2 - 3 marchwie pokrojone w paski
sok z jednej cytryny
sól
1 – 2 szczypty cukru
3 łyżki majonezu
1 – 2 łyżeczki ostrej musztardy bezglutenowej, 

Kapustę posól, odstaw na 10 minut aż kapusta puści soki. Dodaj pokrojone jabłka i marchewkę, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Dodaj majonez, musztardę i cukier, ponownie wszystko wymieszaj.  
Pomysł na sałatkę wzięłam ze strony http://kuchnianaobcasach.blogspot.com/. Dodałam więcej jabłek i marchewki. Nie dodałam cebuli. Sałatka wyszła bardzo smaczna. 

4 servings
Pork stew with lentils:
150 g of uncooked green lentils
600 g of stew meat, pork,
cut into chunks

1/2 onion, diced  
1/2 leek, cut into slices
3 carrots, cut into slices (rings) 
500 g of young zucchini (2 small), cut into halves slice
300 - 400 ml of broth (300 ml hot water + 1 tablespoon of gluten-free vegetable bouillon powder)
1 + 1/2 teaspoons of Podlasie stew spice (seasoning) of Dary Natury company (1/4 teaspoon of nutmeg, 1/4 teaspoon of paprika, 1/2 teaspoon of marjoram, 1/4 teaspoon of rosemary, 1/4 teaspoon of cumin, pinch of pepper, 3 bay leaf, 5 allspice)
pepper  

oil
parsley for garnish.

Cook lentils in water with
two pinches of salt for 20 minutes, should be slightly hard. Drain the lentils. Sprinkle meat with pepper, not salt (salt will be in broth and goulash spice ). Heat the oil in a frying pan, add onion and meat. Fry meat to gold brown color on both sides, about 10 minutes. Reduce heat, add a broth and carrots, cook over low heat for about 20 minutes until the carrots will be tender (soft). After 10 minutes add zucchini, leek and stew spice. S
immer covered. At the end add the cooked lentils and cook about 2 - 3 minute. Serve hot. Sprinkle with chopped parsley.

Red cabbage salad:
½ red cabbage, shredded
2 apples, cut into strips
2 - 3 carrots cut into strips
juice of one lemon
salt
1 - 2 pinches of sugar
3 tablespoons mayonnaise
1 - 2 teaspoons hot mustard gluten-free of Roleski

Sprinkle cabbage with salt, let stand for 10 minutes until the cabbage let juice. Add sliced ​​apples and carrots, sprinkle with lemon juice and mix well. Add mayonnaise, mustard and sugar, mix everything again.
I took the salad recipe from http://kuchnianaobcasach.blogspot.com/. I added more apples and carrots. I didn't add the onion

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz