Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

sobota, 15 sierpnia 2015

Puree na cztery sposoby. Four ways purée.

puree z groszku i wasabi. peas wasabi purée. 

450 g mrożonego groszku 
3 ziemniaki 
2 łyżki masła 
60 ml śmietanki 12% 
sól, pieprz 
1/2 łyżeczki wasabi

Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki, gotuj w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Dorzuć mrożony groszek i gotuj razem do miękkości. Warzywa odcedź. Dodaj masło, śmietanę i  wasabi, zmiksuj wszystko na gładkie purée. Dopraw solą i pieprzem. 

450 g frozen peas
3 potatoes
2 tablespoons butter
60 ml of 12% cream
salt and pepper
1/2 teaspoon wasabi

Peel potatoes, cut into pieces, boil in salted water until they will be
half hard. Add frozen peas and cook together until they will be soft (tender). Drain vegetables. Add butter, sour cream and wasabi, blend everything to a smooth puree. Season with salt and pepper.
 


ziemniaczane purée z chrzanem i szczypiorkiem. horseradish chive potato purée.

4 duże ziemniaki
pół pęczka posiekanego szczypiorku (2 - 3 łyżki)
2 łyżki masła

2 łyżki mleka
2 - 3 łyżeczki chrzanu

sól i pieprz do smaku

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. Schłodzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Rozpuść masło, dodaj masło, mleko i chrzan do ziemniaków, wymieszaj. Dodaj szczypiorek, dopraw sola i pieprzem, ponownie delikatnie wymieszaj.

4 large potatoes
half a bunch of chopped chives (2 - 3 tablespoons)
2 tablespoons butter  

2 tablespoon of milk
2 - 3 teaspoons of horseradish paste
salt and pepper to taste 

Boil potatoes in salted water. Drain and leave to cool. Mash the potatoes. Melt butter. Add the butter, milk and horseradish paste to the potatoes and mix. Add chives, season with salt and pepper, mix gently again.




puree z pietruszki i soczewicy. parsley lentil purée.

5 dużych korzeni pietruszki
150 g czerwonej soczewicy
3 łyżki masła
3 ząbki czosnku, drobno posiekany
4 - 5 łyżek mleka lub wody, opcjonalnie
sól, pieprz
1 łyżka świeżego rozmarynu

Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie, 10 minut. Pietruszkę obierz, pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i razem z czosnkiem podsmażaj na maśle około 5 minut. Dodaj 100 ml wody i duś pod przykryciem aż pietruszka zmięknie, 15 minut. Ugotowaną soczewicę odcedź, razem z usmażoną pietruszką i mlekiem zmiksuj przy pomocy blendera na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem. Możesz doprawić świeżym rozmarynem.

5 large parsley roots
150 g red lentils
3 tablespoons butter
3 cloves garlic, finely chopped
4 - 5 tablespoons milk or water, optionally
salt and pepper
1 tablespoon fresh rosemary

Cook the lentils in salted water for 10 minutes. Peel parsnips, cut into cubes, toss in a pan and fry with garlic in butter for about 5 minutes. Add 100 ml of water and simmer covered until the parsley wil be soft, 15 minutes. Drain the cooked lentils. Blend lentils, fried parsley and milk using a blender to a smooth puree. Season with salt and pepper. You can season with fresh rosemary.




ziemniaczane purée z marchewką i pietruszką. potatoe carrot parsley purée.

3 średniej wielkości ziemniaki
1 duża marchewka
1 1/2 pietruszki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła
2 łyżki gęstej śmietany

Warzywa i czosnek obierz, pokrój na kawałki, owiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 1 godzinę. Po 45 minutach otwórz paczkę z foli i piecz warzywa jeszcze 15 minut.  Zmiksuj upieczone warzywa na purée z śmietaną i masłem. Dopraw solą i pieprzem. 

3 medium potatoes
1 large carrot
1 1/2 parsley
1 clove of garlic
salt and pepper to taste
1 tablespoon butter
2 tablespoons of thick cream 

Peel vegetables and garlic, cut into pieces, wrap in aluminum foil and bake in preheated oven to 190 degrees Celsius with air flow, for 1 hour. After 45 minutes, open the foil package and bake vegetables for 15 minutes more. Blend roasted vegetables with cream and butter to a smooth puree using a blender. Season with salt and peper
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz