Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Kiszone ogórki. Pickled (in salt) cucumber.



Ogórki, chrzan i koper z ogródka mojej mamy, a więc ekologicznie, bez chemii.

ogórki gruntowe
czosnek
świeży koper z kwieciem
korzeń chrzanu, obrany

Zalewa:
1 płaska łyżka soli na 1 litr wody

słoiki o pojemności 720 ml

Słoiki i nakrętki wyparz. Ogórki umyj. Przełóż do słoików. Do każdego słoika dodaj ząbek czosnku, koper i 2 - 3 kwiatostany, 4 - 5 cm kawałek chrzanu. Wodę zagotuj z solą. Ogórki zalej zalewą, zamknij i odstaw na kilka dni w słoneczne miejsce. Potem przechowuj w zaciemnionym, chłodnym pomieszczeniu. Gotowe do spożycia po trzech tygodniach. 

ground cucumbers
garlic
fresh dill with flowers (
inflorescence)
horseradish root, peeled
 

Marinade:
1 level tablespoon of salt per 1 liter of water

jars, a capacity: 720 ml

Wash jars and nuts using hot water. Wash cucumbers. Transfer them to jars. To each jar add a clove of garlic, dill and 2 - 3 inflorescences, 4 - 5 cm piece of horseradish. Boil water with salt. Pour marinade into jars, close them and let stand for several days in a sunny place. Then store in a dark, cool room. Pickled cucumbers are ready to eat after three weeks.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz