Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

poniedziałek, 27 lipca 2015

Polska tradycyjna sałatka jarzynowa. Polish Traditional Vegetable Salad.




7 - 8 średniej wielkości ziemniaków
260 - 300 g marchewki, pokrojonej w kostkę, ugotowana lub kupna konserwowa
4 - 5 średniej wielkości ogórki kiszone
4 jajka
1 cebula
1 duże jabłko
2 łyżeczki cukru
5 płaskich łyżek bezglutenowego majonezu
3 płaskie łyżki bezglutenowej musztardy
sól i pieprz do smaku

do dekoracji:
2 łyżki bezglutenowego majonezu
1 łyżka mleka
1 jabłko, pokrojone w kliny
natka pietruszki 

Ziemniaki ugotuj, odcedz i odstaw do ostygnięcia. Ugotuj jajka na twardo. Ogórki kiszone i cebulę pokrój w kostkę. Zimne jajka i ziemniaki też pokrój w kostkę. Na końcu pokrój jabłko w kostkę. W misce wymieszaj ziemniaki, jajka, marchewkę, ogórki kiszone, cebulę, jabłko, majonez i musztardę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dwie łyżki majonezu wymieszaj z mlekiem, posmaruj wierzch sałatki, udekoruj jabłkiem i listkami natki pietruszki.

7 - 8 medium sized potatoes
260 - 300 g of cooked carrots, diced
4 - 5 medium sized pickled cucumbers (in salt)
4 eggs
1 onion
1 large apple
2 teaspoons of sugar
5 level tablespoons of gluten-free mayonnaise
3 level tablespoons of gluten-free mustard
salt and pepper to taste

for decoration:
2 tablespoons of gluten-free mayonnaise
1 tablespoon of milk
1 apple, cut into wedges
parsley

Boil the potatoes, drain and set aside to cool. Cook hard-boiled eggs. Cut pickles and onions into cubes. Cut also cold eggs and potatoes into cubes. At the end cut apple into cubes. In a bowl mix potatoes, eggs, carrots, pickled cucumbers, onion, apple, mayonnaise and mustard. Season salad to taste with salt and pepper. Mi
x two tablespoons of mayonnaise with milk, brush the top of the salad, garnish with apple and parsley leaves.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz