Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

poniedziałek, 13 lipca 2015

Kurczak z warzywami w sosie beszamelowym. Chicken with vegetables in bechamel sauce.



5 - 6 porcji
1 kg piersi z kurczaka
350 g  mrożonego groszku
350 g mrożonej marchewki, pokrojona w kostkę 
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Sos beszamelowy
250 ml śmietany 30%
200 ml wody
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki masła
2 łyżki skrobi kukurydzianej*
sól, pieprz
2 szczypty gałki muszkatołowej
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  

Śmietanę i  wodę zagotuj z liściem laurowym i zielem angielskim. Odstaw do ostygnięcia. Mięso opłucz, osusz, pokrój w duże kawałki i dopraw solą i pieprzem. Smaż na oliwie około 15 minut. Marchewkę i groszek ugotuj w wodzie, 10 minut i odcedź.
W głębokim rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż około 1 minuty. Dodaj śmietanę i gałkę muszkatołową, gotuj kilka minut ciągle mieszając aż uzyskasz gęsty sos. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Gorący sos wymieszaj z mięsem, marchewką i groszkiem. Podawaj ciepłe. 

5 - 6 servings
1 kg of chicken breast
350 g of frozen peas
350 g of frozen carrots, diced
salt, pepper
oil for frying

Bechamel sauce
250 ml of 30% cream
200 ml of water
1 bay leaf
5 grains of allspice
2 tablespoons of butter
2 tablespoons of cornstarch*
salt, pepper
2 pinches of nutmeg

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products). 

Boil cream and water with bay leaf and allspice. Set aside to cool. Rinse meat, dry, cut into large chunks and season with salt and pepper. Fry in olive oil for about 15 minutes. Cook carrots and peas in water, 10 minutes and drain.
In a deep saucepan, melt the butter, add flour and fry for about 1 minute. Add the cream and a nutmeg, cook sauce a few minutes stirring until you get a thick sauce. Season the sauce with salt and pepper to taste. Mix the hot sauce with the meat, the carrots and the peas. Serve warm.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz