Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

sobota, 11 lipca 2015

Galaretka z leguminą. Jelly with 'legumina'.


500 g truskawek, pokrojone w połówki
1 galaretka bezglutenowa truskawkowa z cukrem*
450 ml wody

2 jajka
2 białka
1 galaretka bezglutenowa cytrynowa bez cukru* 
sok z 1 cytryny
300 ml wody
6 łyżek cukru
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  

Galaretkę truskawkową rozpuść w gorącej wodzie (450 ml wody), odstaw do ostygnięcia. W misce umieść truskawki, zalej lekko stężoną galaretką truskawkową i wstaw do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuść w gorącej wodzie (300 ml) z dwiema łyżkami cukru, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Ubij jajka i białka z czterema łyżkami cukru, dodaj tężejącą galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę jajeczną (leguminę) na galaretkę truskawkową, wstaw do lodówki do schłodzenia na dwie godziny. 

500 g strawberries, cut in half
1 gluten-free strawberry jelly with sugar *
450 ml of water

2 eggs
2 egg whites
1 gluten-free lemon jelly without sugar *
juice of 1 lemon
300 ml water

6 tablespoons of sugar 
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).    

Dissolve strawberry jelly in hot water (450 ml), allow to cool. Place strawberries in a bowl, pour lightly gelled (thickened) strawberry jelly and put in the fridge. Dissolve lemon jelly in hot water (300 ml) with two tablespoons of sugar, add the lemon juice, stir and set aside to cool. Whisk eggs and egg whites with four tablespoons of sugar, add the lightly gelled lemon jelly and mix thoroughly. Put the egg mass (legumina) on the strawberry jelly, place a dessert in the fridge to cool for two hours.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz