Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
wtorek, 16 czerwca 2015
Sałatka z wieprzowiną, jabłkiem, migdałami i jeżynowym dressingiem. Salad with shredded pork, apple, almonds and blackberry dressing.
80 g mieszanki sałat (frisee, rukola, roszponka, botwinka) /scroll down to the English version/
400 g wieprzowiny
1 duże jabłko
3 łyżki posiekanych migdałów
2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
pieprz, sól
oliwa do smażenia
Jeżynowy dressing:
3/4 szklanki jeżyn (użyłam mrożone)
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki suszonej cebuli
1/2 łyżeczki estragonu
pieprz
Wszystkie składniki dressingu umieść w słoiku, zamknij słoik i wytrząsaj dwie minuty. Mięso potrzyj czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Smaż na oliwie na dużym ogniu około 2 - 3 minut z każdej strony. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 20 minut, podlewaj niewielką ilością wody. Mięso poszarp. Jabłko umyj, pokrój w kliny. Na talerzach umieść sałatę, na to postrzępione mięso i jabłko. Polej sałatkę dressingiem i posyp migdałami.
80 g of lettuce mix (frisee, arugula, rapunzel, beetroot lettuce)
400 g of pork
1 large apple
3 tablespoons of chopped almonds
2 cloves of garlic, pressed
pepper, salt
oil for frying
Blackberry dressing:
3/4 glass of blackberries (I used frozen)
2 tablespoons of extra virgin oil
1 tablespoon of water
2 tablespoons of lemon juice
2 tablespoons of Greek yoghurt
1 teaspoon of honey
1 clove of garlic, pressed
1/2 teaspoon of dried onions
1/2 teaspoon of tarragon
pepper
Place all dressing ingredients in a jar, close the jar and shaken two minutes. Rub meat with garlic, season with salt and pepper. Fry in oil over high heat about 2 - 3 minutes on each side. Reduce the heat and simmer covered about 20 minutes, pour a small amount of water. Shred the meat. Wash apple, cut into wedges. Place the lettuce on plates, then the meat and the apple. Pour dressing over salad and sprinkle with almonds.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz