Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

sobota, 20 czerwca 2015

Ogórki małosolne na sucho. Low-salt cucumbers - dry method.




500 g ogórków gruntowych (około 10 sztuk)
1 + 1/3 łyżeczki soli niejodowanej do przetworów
kawałek korzenia chrzanu = 7 cm, pokrojona na kilka kawałków
3 gałązki kopru razem z kwieciem, pokrojony na kawałki
4 ząbki czosnku, obrany, pokrojony na połówki
1 łyżeczka ziaren gorczycy
2 liście laurowe, pokruszone

woreczek do zamrażania

Ogórki i koper umyj, potem osusz. Odetnij końcówki ogórka. Ogórki umieść w worku, posyp solą, dodaj czosnek, korzeń chrzanu, liść laurowy i ziarna gorczycy, wymieszaj wszystko. Dodaj koper, zamknij szczelnie worek i wytrząśnij. Wstaw worek z ogórkami na 4 godziny do lodówki potem trzymaj w temperaturze pokojowej. Ogórki gotowe do spożycia są po 20 godzinach. Potem przechowuj w lodówce.
Przepis znalazłam na stronie http://www.mojewypiekiinietylko.com/, gdzie opisana jest metoda na sucho i tradycyjna na mokro. Dodałam dodatkowo liść laurowy i gorczycę.

500 g of cucumbers (about 10)
1 + 1/3 teaspoon of
noniodinated salt
a piece of horseradish root = 7 cm, cut into several pieces
3 sprigs of dill with flowers, cut into pieces
4 cloves of garlic, peeled, cut into halves
1 teaspoon of grain mustard
2 bay leaves, crushed

freezing bag

Wash cucumbers and dill, then dry.
Cut off the tip of cucumber. Place the cucumbers in a bag, sprinkle with salt, add garlic, horseradish root, bay leaves and grain mustard, mix everything. Add dill, close the bag tightly and shake. Put the bag with cucumber on 4 houres in the fridge, then remove from the fridge and keep at room temperature. Cucumbers are ready to eat after 20 hours. Then store in the fridge.
I found the recipe on page
http://www.mojewypiekiinietylko.com/.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz