Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Ryż z warzywami i owocami morza. Rice with vegetables and seafood.



180 g nieugotowanego ryżu basmati
250 g owoców morza lub krewetek
1 duża czerwona papryka
2 duże łodygi selera naciowego
1/3 główki sałaty lodowej (około 200 g)
2 ząbki czosnku, drobno posiekany
1 łyżka startego imbiru
sok z cytryny
oliwa do smażenia
sól

Sos:
3 łyżeczki sosu sojowego bezglutenowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżeczki octu ryżowego, użyłam sok z cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
pieprz

Wszystkie składniki sosu połącz ze sobą i wymieszaj. Ryż ugotuj w wodzie z szczyptą soli, około 10 minut. Odcedź. Owoce morza skrop sokiem z cytryny i usmaż na oliwie, około 3 minut. Zdejmij z patelni. Warzywa umyj, paprykę i sałatę pokrój w kostkę, seler w plasterki. Na oliwie podsmaż czosnek i imbir, dodaj paprykę i seler, smaż około 5 minut. Dodaj ugotowany ryż i sos, wymieszaj wszystko i gotuj 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj sałatę i ponownie wymieszaj.

180 g uncooked basmati rice
250g seafood or shrimp
1 large red bell pepper
2 large stalks of celery
1/3 heads of iceberg lettuce (about 200 g)
2 cloves of garlic, finely chopped
1 tablespoon of grated ginger
lemon juice
oil for frying
salt
 
Sauce:
3 teaspoons of gluten-free soy sauce
1 tablespoon of fish sauce
2 teaspoons of rice vinegar, I used lemon juice
1 tablespoon of olive oil
1 teaspoon of sugar
pepper
 
Combine all sauce ingredients together and stir. Cook rice in water with a pinch of salt, about 10 minutes. Drain. Sprinkle seafood with lemon juice and fry in olive oil, about 3 minutes. Remove from pan. Wash vegetables, cut peppers and lettuce into cubes, celery into slices. Fry garlic and ginger in olive oil, add the peppers and celery, cook for about 5 minutes. Add the cooked rice and the sauce, mix everything and cook 2 minutes more. Remove pan from heat, add the lettuce and stir again.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz