Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
niedziela, 26 kwietnia 2015
Przypomnienie - tęczowa sałatka z buraka, marchwi, szpinaku i kiełek. Rainbow salad with beets, carrots, spinach and sprouts.
Postanowiłam opublikować jeszcze raz przepis na sałatkę tęczową, w mojej rodzinie uwielbiają ją wszyscy. Polecam.
Tęczowa sałatka 2 - 3 porcje (scroll down to the English)
1 duży ugotowany lub upieczony burak (gotowane buraki bez dodatków dostępne w lidl)
1 + 1/2 dużej marchewki
2 duże garście szpinaku
25 g kiełek rzodkiewki
Dressing
3 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
3/4 łyżki musztardy bezglutenowej
3/4 łyżeczki miodu
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
świeżo zmielony pieprz do smaku
Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj.
Marchewkę i szpinak umyj, osusz. Szpinak pokrój na cienkie paski. Buraka i marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Marchewkę zetrzyj na samym końcu, by nie ściemniała. Wymieszaj marchewkę z szpinakiem, kiełkami i burakiem. Przełóż sałatkę na talerze i skrop dressingiem.
Rainbow Salad 2 - 3 servings
1 large cooked or baked beetroot (boiled beets without additions available in lidl shop)
1 + 1/2 large carrot
2 large handfuls of spinach
25 g of radish sprout
Dressing
3 tablespoons of Greek yogurt
3 tablespoons of olive oil
2 tablespoons of lemon juice
3/4 tablespoons of mustard gluten-free
3/4 teaspoon of honey
1 clove garlic, pressed
freshly ground pepper to taste
Combine all dressing ingredients together and mix well.
Wash carrots and spinach, dry. Cut spinach into thin strips. Grate beet and carrot on a big mesh. Grate the carrot at the end, not darkened. Mix the carrots with spinach, sprouts and beets. Put the salad on plates and drizzle with the dressing.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz