Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

czwartek, 9 kwietnia 2015

Domowa aromatyczna oliwa w dwóch wersjach. Aromatic oil in two versions.


Oliwa grzybowa
1 litr oleju kujawskiego z pierwszego tłoczenia na zimno
10 g grzybów borowików, suszonych
7 ziaren jałowca
4 gałązki rozmarynu

Rozmaryn płuczemy i odkładamy do osuszenia. Oliwę z grzybami podgrzewamy do 40 - 45 stopni Celsjusza.  Rozmarynem i ziarna jałowca wkładamy do butelki, dodajemy oliwę z grzybami. Szczelnie zamykamy butelkę i odstawiamy na 5 tygodni.

Oliwa rozmarynowo - czosnkowa
1 litr oleju kujawskiego z pierwszego tłoczenia na zimno
3 ząbki czosnku
4 gałązki rozmarynu

Rozmaryn płuczemy i odkładamy do osuszenia. Czosnek obieramy i smażymy na suchej grillowej patelni bez oliwy, około 3 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimny czosnek i suchy rozmaryn wkładamy do butelki, dodajemy podgrzaną do 40 - 45 stopni Celsjusza oliwę. Zamykamy szczelnie butelkę i odstawiamy na 4 tygodnie. 

UWAGA: 
1. używaj oliwy z pierwszego tłoczenia (extra virgin)
2. wyparz wrzątkiem i dokładnie wysusz butelki
3. garnek, w którym będziesz podgrzewać oliwę,  musi być suchy
4. warzywa muszą być dobrze wysuszone (jeśli nie będą dobrze wysuszone, oliwa może zapleśnieć)
5. składniki powinny być świeże i aromatyczne
6. Przechowuj oliwę w ciemnym i chłodnym miejscu, dobrze zamkniętą
7. Oliwa pełnego, wyrazistego smaku nabiera po 4 tygodniach

Oil with Mushroom 
1 liter of virgin oil, Kujawski  
10 g of porcini mushrooms, dried 
7 juniper berry 
4 sprigs of rosemary 

Rinse rosemary and put aside to dry. Heat the oil with mushrooms to 40 - 45 degrees Celsius. Put rosemary and juniper grains into the bottle, add the oil with mushrooms. Tightly close the bottle and put away it for 5 weeks.

Rosemary Garlic Oil 

1 liter of virgin oil, Kujawski 
3 cloves of garlic 
4 sprigs of rosemary 

Rinse rosemary and put aside to dry. Peel the garlic and fry in a dry grill pan without oil, about 3 minutes. Set aside to cool. Cold garlic and dry rosemary put into the bottle, add heated to 40 - 45 degrees Celsius oil. Close the bottle tightly and put away for 4 weeks.

NOTE: 

1. Use extra virgin oil 
2. Scald (blanch) bottles in hot water and dry thoroughly bottles 
3. The pot, which will heat the olive oil, must be dry 
4. The vegetables should be well dried (if they are not well dried, oil can zapleśnieć) 
5. The ingredients should be fresh and flavorful 
6. Store the oil in a dark and cool place, well closed
7. Olive obtains full taste after 4 weeks


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz