Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

sobota, 25 kwietnia 2015

Bezglutenowe ciasto pomarańczowe z kremem. Gluten-free orange cake with custard.


Ciasto (scroll downt to the English version)
150 g masła
160 g cukru  
3 jajka  
1 opakowanie cukru z wanilią i kardamonem, kamis (około 2 łyżki)  
1 łyżeczka olejku pomarańczowego  
3 duże pomarańcze  
230 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
80 g mąki ryżowej*
40 g skrobi ziemniaczanej*  
3/4 łyżki bezglutenowego proszku do pieczenia*

kolorowa posypka do dekoracji
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).     


Krem
250 g sera mascarpone

250 g śmietany kremówki minimum 30%

6 łyżek dobrej jakości konfitury z owoców leśnych

1 + 1/2 łyżka żelatyny

3 - 4 łyżki wody



Pomarańcze sparz gorącą wodą. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z pomarańcz. Mąkę przesiej. Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, dodawaj po jajku i miksuj dalej na średniej prędkości obrotach. Dodaj sok i skórkę z pomarańczy, wymieszaj (będzie wyglądało jak zsiadłe mleko). Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż ciasto na blachę do pieczenia. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 25 minut. Po 12 minutach zmniejsz temperaturę do 170 stopni. Zostaw do ostygnięcia.
Krem: Mascarpone wymieszaj z konfiturą. Ubij na sztywno śmietanę, dodaj do masy serowo owocowej, ponownie wymieszaj. Żelatynę rozpuść w wodzie, podgrzej na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści; ciągle mieszaj. Dodaj letnią żelatynę do kremu i dokładnie wymieszaj. Przełóż krem na upieczone, chłodne ciasto. Delikatnie posyp ciasto kolorową posypką. Wstaw ciasto do lodówki.

Dough
150 g of butter
160 g of sugar
3 eggs
1 package of vanilla sugar with cardamom, Kamis company (about 2 tablespoons)
1 teaspoon of orange aroma
3 large oranges
230 g of gluten-free wheat starch or corn starch*
80 g of rice flour*
40 g of potato starch *
3/4 tablespoons of gluten-free baking powder *

sprinkles to decorate
 * I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).

Custard
250 g of mascarpone cheese
250 g of heavy cream at least 30%
6 tablespoons of good quality berries jam
1 + 1/2  tablespoons of gelatin
3 - 4 tablespoons of water  

Scald (blanch) oranges with hot water. Grate orange skin (zest) and squeeze the juice. Sieve the flour. Blend butter (room temperature) with sugar, add the eggs and mix on medium speed. Add juice and orange zest, stir - dough will look like curd. Add the flour and stir gently with a spatula. Transfer the dough to a baking sheet metal. Bake the cake in the preheated oven to 180 degrees Celsius with air flow for 25 minutes. After 12 minutes, reduce the temperature to 170 degrees. Leave the cake to cool.
Custard: Mix mascarpone with jam. Whip the cream to stiff, add it to cheese fruit mass and mix again. Dissolve gelatin in water, heat it over low heat until gelatin is melted, stirring constantly. Add lukewarm melted gelatin to custard and mix thoroughly. Put the cream on the baked, cool cake. Sprinkle the cake with sprinkles. Put one in the fridge.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz