Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 25 marca 2015

Francuska zupa porowa z ziemniakami. French leek soup with potatoes.


3 porcje, czas wykonania 45 minut
7 - 8 małych ziemniaków (po obraniu 400 g)
2 duże pory, tylko biała i bardzo jasno zielona część
70 g masła, koniecznie!
1 łyżka bulionu warzywnego, bezglutenowego w proszku
700 ml wody
300 ml mleka
sól i pieprz do smaku

Por umyj, pokrój w plastry o grubości 8 milimetrów. Ziemniaki obierz, pokrój tak jak pory. W garnku rozpuść masło, dodaj plastry pora i duś około 7 minut. Dodaj ziemniaki, wlej wodę i mleko, dodaj bulion w proszku. Gotuj wszystko około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. 10 minut przed końcem gotowania dopraw zupę solą i pieprzem.


3 servings, realization time 45 minutes
7 - 8 small potatoes (400 g peeled)
2 large leeks, only white and very light green part
70 g of butter
1 tablespoon of gluten-free vegetable broth powder
700 ml of water 

300 ml of milk
salt and pepper to taste


Wash leek, cut into slices, thickness 8 millimeters. Peel potatoes, cut as leeks. Melt the butter in a saucepan, add sliced leek and simmer it about 7 minutes. Add potatoes, pour water and milk, add broth powder. Cook everything about 20 minutes, until the potatoes are soft. 10 minutes before end of cooking season soup with salt and pepper.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz