Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 11 lutego 2015

Wegańskie ciasto cytrynowe z jeżynami (bez jajek, bez mleka). Vegan lemon cake with blackberries (no eggs, no dairy).



Pierwszy raz zrobiłam ciasto wegańskie. Trochę poeksperymentowałam, proporcje głównych składników wzięłam z przepisu na murzynek. Smak ciasta mnie zaskoczył, jest bardzo lekkie, puszyste i smaczne.

140 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
50 g mąki ryżowej* 
50 g skrobi ziemniaczanej*
200 g cukru
3/4 łyżki proszku do pieczenia bezglutenowego*
180 ml mleka ryżowego
1 dojrzały banan
80 ml oliwy roślinnej
sok z 1 cytryny (około 3 + 1/2 łyżki)
1 + 1/3 szklanki jeżyn (użyłam mrożone)

Lukier
8 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny (by zachować ładny kolor lukru)
1 - 2 łyżeczki wody
1 łyżka jeżyn

kilka jeżyn do dekoracji
średniej wielkości forma do pieczenia (długość 34 cm)
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY). 

Banana zmiażdż widelcem na puree. Mąkę przesiej, wsyp do miski, dodaj proszek i cukier, wymieszaj. Dodaj mleko i połowę oliwy, ponownie wymieszaj. Dodaj puree bananowe i resztę oliwy, dokładnie wymieszaj. Na końcu dodawaj porcjami sok z cytryny, wymieszaj. Do 1/3 porcji ciasta dodaj jeżyny i wymieszaj. Masę z jeżynami przelej do formy do pieczenia. Na wierzch wlej masę cytrynową, kładź masę cytrynową łyżkami by warstwy nie zmieszały się. Piecz ciasto w nagrzanym do 185 stopni Celsjusza piekarniku przez 40 - 45 minut, z termoobiegiem.
Składniki lukru połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Lukrem polej zimne ciasto i udekoruj jeżynami.


140 g of gluten-free wheat starch or corn starch
50 g of rice flour*
50 g of potato starch*

200 grams of sugar
3/4 tablespoons of gluten-free baking powder *
180 ml of rice milk
1 ripe banana
80 ml of oil
juice of 1 lemon (about 3 + 1/2 tablespoons)
1 + 1/3 glassful of blackberries (I used frozen)


Frosting
8 tablespoons of icing sugar
2 teaspoons of lemon juice (to become a nice color of frosting)

1 - 2 teaspoons of water
1 tablespoon of blackberries
 

few blackberries for decoration 
a medium-sized baking tray (length 34 cm)
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products). 

Mash banana with a fork to puree. Sieve the flour, pour into a bowl, add the baking powder and sugar, mix well. Add the milk and half of the oil, stir again. Add the banana puree and the rest of the oil, mix well. At the end add lemon juice in portions, stir well. To 1/3 of the dough portion add blackberries and stir. Pour the blackberries dough into the baking pan. On top pour the rest of the lemon dough, pour it slowly using a tablespoon to avoid mixing of layers. Bake the cake in the preheated to 185 degrees Celsius oven for 40 - 45 minutes with air flow.
Combine frosting ingredients together and mix well. Pour the frosting over the cold cake and decorate with the blackberries.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz