Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
sobota, 28 lutego 2015
Paprykarz rybny z kaszą jaglaną i komosą ryżową. Fish paste with millet and quinoa.
Obejrzałam program Wiem, co jem - a dokładnie odcinek zatytułowany Pasztet. W tych najtańszych pasztetach trudno doszukać się prawdziwego mięsa. Zawierają MOM, czyli mięso mechanicznie oddzielone - to głównie skóra i powłoka z pazur. Więcej prawdziwego mięsa znajduje się w pasztetach do kotów, niż w tych produkowanych do ludzi. Dodatkowo zawierają polepszacze smaku. A zatem - FU! Przygotowanie pasztetu to pracochłonne zadanie, znacznie krótszy i łatwiejszy w wykonaniu jest paprykarz. Dlatego proponuje paparykarz z ryby. NAPRAWDĘ SMACZNY!!!
Śmiało możesz zrobić paprykarz z połowy porcji, z publikowanego poniżej wpisu wychodzi osiem słoiczków, 1500 g paprykarza. Czas wykonania to godzina i piętnaście minut.
200 g nieugotowanej kaszy jaglanej
100 g nieugotowanej czerwonej komosy ryżowej
450 - 500 g mrożonego fileta z morszczuka
1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
2 marchwie, starta na tarce
1 + 1/2 dużej łodygi selera naciowego, starty na tarce
6 łyżek pasty paprykowo pomidorowej - przepis tutaj
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia
Rozmróź rybę. Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie z dwiema szczyptami soli, 10 - 15 minut. Odcedź.
Ugotuj komosę ryżową w wodzie z dwiema szczyptami soli, 10 minut. Odcedź.
Na patelni podgrzej trzy łyżki oliwy, dodaj cebule i smaż dwie minuty, dodaj czosnek i smaż kolejne dwie minuty. Kaszę jaglaną wymieszaj z komosą ryżową, podsmażoną cebulką i czosnkiem, z koncentratem pomidorowym i pastą poprykowo pomidorową.
Rybę dopraw solą i pieprzem, smaż na oliwie około 4 minut. Usmażoną rybę rozdrobnij widelcem. Dodaj rybę, natkę pietruszki i majeranek do kaszy, wymieszaj.
Na oliwie pozostałej po smażeniu ryby duś marchewkę i seler naciowy pod przykryciem, dodaj 4 łyżki wody podczas gotowania. Duś około 7 minut. Dodaj warzywa do pasty i wymieszaj. Przełóż paprykarz do słoiczków i zamknięty przechowuj w lodówce.
Pastę paprykowo pomidorową możesz zastąpić zmiksowanymi pomidorami z puszki. Słoiki z paprykarzem możesz pasteryzować przez 10 minut od zagotowania wody w garnku.
You can do the fish paste with half of the amount of published below recipe. I received eight jars, 1500 g of paste. Time of realisation is 1 hour and 15 minutes.
200 g of uncooked millet
100 g of uncooked red quinoa
450 - 500 g of frozen hake fillet
1 large onion, cut into small cubes
2 cloves garlic, pressed
2 carrots, grated
1 + 1/2 large stalks celery, grated
6 tablespoons of tomato pepper paste- recipe here
3 tablespoons of tomato paste
1 tablespoon of dried parsley
1 teaspoon of dried marjoram
salt and freshly ground pepper
oil for frying
Thaw fish. Cook millet in water with two pinches of salt, 10 - 15 minutes. Drain off.
Cook quinoa in water with two pinches of salt, 10 minutes. Drain off.
In a skillet heat the three tablespoons of oil, add the onions and fry two minutes, add the garlic and fry two minutes more. Mix the millet with the quinoa, the fried onion and the garlic, with tomato paste and pepper tomato paste.
Season fish with salt and pepper and fry in oil about 4 minutes. Shred the fried fish with a fork. Add the fish, parsley and marjoram to groats paste, stir.
In the remaining oil after frying of fish simmer carrots and celery under cover, add 4 tablespoons of water during cooking. Simmer about 7 minutes. Add the cooked vegetables to the paste and mix. Put the fish paste into jars and close. Store in the fridge.
You can substitute the pepper tomato paste for blended canned tomatoes. You can pasteurize jars with fish paste for 10 minutes from boiling water in a pot.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz