Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

piątek, 20 lutego 2015

Komosa ryżowa z pieczarkami i jarmużem. Quinoa with mushrooms and kale.


  
 

Robiąc zakupy kupiłam kilka produktów bez zaplanowanego, konkretnego dania, tylko dlatego iż były świeże i dawno ich nie jadłam. Kilka produktów zostało mi z przygotowania innych dań. Przeglądając zawartość lodówki wpadłam na pomysł sałatki - komosa ryżowa z pieczarkami. To trochę mało stwierdziłam, przydało by się coś zielonego, miałam jarmuż i awokado, stwierdziłam idealnie. I tak powstała ta sałatka. Pamiętaj, awokado może wywołać reakcję alergiczną. Jeżeli do te pory nie jadłeś jeszcze awokado, najpierw spróbuj troszeczkę owocu, by uniknąć ewentualnych problemów. 
Oczywiście komosa ryżowa kupiona w promocyjnej cenie.

200 g białej komosy ryżowej/quinoa
40 g czerwonej komosy ryżowej/quinoa
80 g jarmużu
300 g brunatnych pieczarek, pokrojone w plasterki
1 + 1/2 czerwonej papryki, pokrojona w kostkę
1/2 cebuli, pokrojona w drobną kostkę
4 łyżki oliwy do smażenia 
1 awokado, obrane i pokrojone w plasterki
12 jajek przepiórczych, opcjonalnie
sól i pieprz do smaku 
czarny sezam do posypania 
2 łyżki oliwy, opcjonalnie

Awokado obierz i pokrój w plasterki bezpośrednio przed podaniem dania, nie ściemnieje. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, 3 minuty. Usuń twarde żyły z jarmużu. Jarmuż zalej gorącą wodą, trzymaj w wodzie 5 minut, potem odcedź. Komosę ryżową ugotuj w osolonej wodzie z dwiema szczyptami soli. Odcedź. Na patelni podgrzej olej, dodaj cebulkę i smaż około 2 minut. Dodaj pieczarki i paprykę, dwie łyżki wody i smaż kolejne 5 - 7 minut. Zamieszaj od czasu do czasu. Zestaw patelnię z ognia, dodaj komosę ryżową i jarmuż, wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą. Dodaj dwie łyżki oliwy i wymieszaj. Przełóż sałatkę na talerze, na wierzchu ułóż plasterki awokado i ugotowane jajka przepiórcze. Posyp sezamem. Smacznego.
Może następnym razem dodam pomidory z puszki.

When I was shopping I bought some products without a planned specific dishes, I only bought them because they were fresh and I ate them long time ago. Few products have been remaind from preparation of other dishes. Looking at the contents of the fridge I had the idea of salad - quinoa with mushrooms. It's just a little bit, it could do with something green, I had kale and avocado, I ascertained: perfectly. And so this salad was created. Remember, avocados can induce an allergic reaction. If you have not yet eaten avocado, first try a little bit of fruit to avoid any health problems.

200 g of white quinoa
40 g of red quinoa
80 g of kale
300 g of brown mushrooms, sliced

1 + 1/2 red bell pepper, diced
1/2 onion, cut into small cubes
4 tablespoons of oil for frying
1 avocado, peeled and sliced
12 partridge eggs, optionally
salt and pepper to taste

black sesame seeds for sprinkling
2 tablespoons of oil, optionally

Peel avocado and cut into slices just before serving dishes, it will not darken. Boil partridge eggs 3 minutes. Remove the hard cores (stems) of kale. Pour hot water over kale, keep it in water 5 minutes, then drain. Cook quinoa in water with two pinches of salt. Drain off. Heat the oil in a frying pan, add the onion and fry about 2 minutes. Add the mushrooms, pepper and two tablespoons of water and fry 5 - 7 minutes more. Stir from time to time. Remove the pan from the heat, add the cooked quinoa and kale, stir. Season with salt and pepper. Add two tablespoons of olive oil and mix. Put the salad on plates, on top place the slices of the avocado and the boiled portridge eggs. Sprinkle with sesame seeds.


http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/wielki-post-2015


Przepis bierze udział w akcji Wielki Post, klikając na baner przejdziesz do strony z przepisami biorącymi udział o akcji. 

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz