Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
niedziela, 8 lutego 2015
Kalarepki nadziewane wątróbką i jabłkiem. Stuffed kohlrabi with liver annd apple.
2 porcje
4 kalarepy
5 liści kalarepy
1/2 dużej czerwonej papryki
1 średniej wielkości jabłko
300 g wątróbki z indyka
1 szalotka
sól i pieprz świeżo zmielony
1 + 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
oliwa do smażenia
Zagotuj wodę z 2 szczyptami soli, dodaj kalarepy i gotuj 5 minut. Przelej zimną wodą, odetnij twarde spody i bardzo cienko obierz kalarepki. Wydrąż środki kalarepy. Połowę wydrążonej kalarepy pokrój w kostkę. Liście kalarepy pokrój w paski. Paprykę i jabłko umyj, pokrój w kostkę.
Wątróbkę umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Na patelni podgrzej dwie łyżki oliwy, dodaj drobno posiekaną szalotkę i smaż dwie minuty. Dodaj wątróbkę, smaż pięć minut. Odstaw patelnię, dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem, uwaga: dopraw dopiero po usmażeniu by wątróbka pozostała miękka.
Na patelni podgrzej trzy łyżki oliwy, dodaj pokrojoną w kostkę kalarepę i smaż trzy minuty. Dodaj paprykę, liście kalarepy i jabłko, smaż dwie minuty. Dodaj usmażoną wątróbkę i wymieszaj. Kalarepy napełnij farszem. Wykorzystałam połowę farszu. Piecz 15 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, z termoobiegiem. Podawaj nadziewane kalarepy ciepłe.
2 servings 4 kohlrabi
5 kohlrabi leaves
1/2 large red pepper
1 medium apple
300 g of turkey liver
1 shallot
salt and freshly ground pepper
1 + 1/2 teaspoons of dried driedmarjoram
oil for frying
Boil water with 2 pinches of salt, add a kohlrabi and cook 5 minutes. Pour cold water, cut off hard bottoms of the kohlrabi and peel very thin the kohlrabi. Hollow centers of the kohlrabi. Cut half of cored kohlrabi into cubes. Cut the kohlrabi leaves into strips. Wash peppers and apple, cut them into cubes.
Wash liver, dry and cut into large cubes. In a skillet heat the two tablespoons of olive oil, add the finely chopped shallot and cook two minutes. Add the liver, cook five minutes. Set aside the pan, season the turkey liver with salt, pepper and marjoram, note: season the liver after frying, you avoid to get the hard liver.
In a skillet heat the three tablespoons of olive oil, add the diced kohlrabi and cook three minutes. Add peppers, kohlrabi leaves and apple, fry two minutes more. Add the fried liver and mix. Fill the kohlrabi with a stuffing. I used half of the stuffing. Bake the stuffed kohlrabi 15 minutes in preheated to 180 degrees Celsius oven, with air flow. Serve the stuffed kohlrabi warm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz