Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
środa, 4 lutego 2015
Dla dzieci - bezglutenowe batoniki z żurawiną. Gluten-free bars with cranberries for kids.
Ten wpis dedykowany jest dzieciom. Proponuję Wam smaczne batoniki, w których znajdują się bezglutenowe płatki owsiane i jaglane, amarantus ekspandowany, suszone owoce, migdały i ziarna słonecznika oraz miód. Batoniki nie zawierają glutenu, mleka i jajek. Przypominają sezamki. Takie batoniki możecie zabierać do szkoły.
BEZ GLUTENU (scroll down to the English version)
12 batoników
140 g bezglutenowych płatków owsianych*
140 g bezglutenowych płatków jaglanych*
50 g amarantusa ekspandowanego
70 g ziaren słonecznika
80 g migdałów
150 g suszonej żurawiny, możesz zastąpić rodzynkami lub pociętymi w paski suszonymi morelami
190 g masła (lub masło migdałowe + olej kokosowy 50 : 50) (masło migdałowe przepis - tutaj: https://pamietnikwegetarianki.wordpress.com/ )
8 łyżek miodu
100 g cukru trzcinowego
blacha do pieczenia o wymiarach: 22 x 28 cm.
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Płatki owsiane i jaglane piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza, bez termoobiegu. Migdały pokrój każdy na trzy części. W głębokim rondlu rozpuść masło, cukier trzcinowy i miód. Gotuj tak długo, aż cukier i masło się rozpuści. W misce wymieszaj płatki owsiane, jaglane, amarantus, żurawinę, ziarna słonecznika, migdały. Dodaj rozpuszczone masło, cukier i miód. Ponownie wymieszaj aż syrop cukrowy otoczy wszystkie składniki. Przełóż masę na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Piecz batoniki przez 25 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku bez termoobiegu. Wyjmij z piekarnika i odstaw by ostygła masa, nie wyjmuj z formy. Zimną masę pokrój w prostokąty. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
GLUTEN-FREE
12 bars
140 g of gluten-free oatmeal * Glutenex
140 g of gluten-free millet flakes* Incola
50 g of expanded amaranth
70 g of sunflower seeds
80 g of almonds
150 g of dried cranberries, you can substitute for raisin or cuted in strips dried apricots
190 g of butter (or almond butter + coconut oil 50 : 50)
8 tablespoons of honey
100 g of cane sugar
baking tray: 22 x 28 cm.
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
Bake oatmeal and millet flakes 10 minutes in oven preheated to 210 degrees Celsius without air flow. Cut each almond into three parts. In a deep saucepan, dissolve the butter, cane sugar and honey. Cook until the sugar and the butter will be melted. In a bowl, mix oatmeal, millet flakes, amaranth, cranberries, sunflower seeds and almonds. Add the melted butter, the sugar and the honey. Again stir until the sugar syrup coat all ingredients. Put the mass on a baking tray with parchment paper. Bake the bars mass 25 minutes in the preheated oven to 180 degrees Celsius without air flow. Remove the bars mass from the oven and set aside to cool, don't remove from the baking tray. Cut the cold bars mass into rectangles. Store in airtight container.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz