Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

wtorek, 30 grudnia 2014

Świąteczna sałatka śledziowa. Christmas herring salad.


5 solonych matiasów (śledź), 500 g (scroll down to the English version)
5 jajek
1 mały por
220 g kukurydzy z puszki
4 łyżki rodzynek
250 g mrożonego groszku
250 g mrożonej marchewki, pokrojona w kostkę
350 g ananasa z puszki
natka pietruszki do dekoracji
5 łyżek majonezu bezglutenowego
4 łyżki mleka

Mleko wymieszaj z majonezem. Śledzia mocz w wodzie przez godzinę, odcedź. Jajka ugotuj na twardo. Żółtka posiekaj drobno, także białka posiekaj drobno. Groszek i marchewkę gotuj w wodzie z dwiema szczyptami soli, 10 minut, odcedź. Śledzia pokrój w kostkę. Por pokrój w drobną kostkę. Ananasa pokrój w kawałki. W misce układaj kolejno, żółtka, 1/3 porcji śledzia, por, połowę majonezu, kukurydzę, 1/3 porcji śledzia, rodzynki, groszek i marchewkę, ananasa, resztę śledzia, majonez oraz białka. Udekoruj natką pietruszki.

5 salted matias (herring), 500 g
5 eggs
1 small leek
220 g of canned corn
4 tablespoons of raisins
250g frozen peas
250 g frozen carrots, diced
350 g canned pineapple
parsley for decoration
5 tablespoons gluten-free mayonnaise
4 tablespoons milk

Mix milk with mayonnaise. Soak herring in water for an hour, drain. Boil eggs. Finely chop the egg yolks, chop the egg whites finely too. Cook p
eas and carrots in water with two pinches of salt, 10 minutes, then drain. Cut herring into cubes. Cut leek into small cubes. Cut pineapple into pieces. In a bowl, put successively one by one: egg yolks, 1/3 portion of herring, leek, half of the mayonnaise, corn, 1/3 portion of herring, raisins, peas and carrots, pineapple, the rest of herring, mayonnaise and egg whites. Decorate (garnish) with parsley.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz