Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 3 września 2014

Lazania (bez makaronu) z cukinią, pomidorami i mięsem mielonym. Lasagna (without pasta) with zucchini, tomatoes and minced meat.


4 - 5 porcji
800 g mielonego z indyka
2 średniej wielkości cukinie
2 puszki (800 g) pomidora w kostce
1 średniej wielkości cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy 
1 1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
100 g startego sera Ementaler + Gouda
60 g startego sera mozzarella

Cebulkę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj. Podsmaż czosnek i cebulkę na 3 łyżkach oliwy, 2 - 3 minuty. Dodaj mielone, dopraw solą i pieprzem, smaż kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Podczas smażenia rozdrobnij mielone za pomocą drewnianej łyżki. Dodaj pomidory z puszki, oregano i bazylię, wymieszaj i smaż wszystko jeszcze 10 minut. Cukinię umyj, pokrój wzdłuż na długie pasy o grubości około 1 cm. Posyp solą i pieprzem plastry cukinii. Smaż plastry cukinii na bardzo małej ilości oliwy, 1 - 2 minuty z każdej strony. Na dno naczynia, w którym będziesz zapiekać lazanię, wlej 1 łyżkę oliwy, rozprowadź po całym dnie. Połóż warstwę cukinii, na to wyłóż połowę mielonego z pomidorami, znowu plastry cukinii, resztę mielonego, i ponownie cukinię. Na wierzchu posyp startym serem. Przykryj folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 190 stopni Celcjusza piekarniku przez 20 minut. Zdejmij folię i piecz jeszcze 10 -12 minut. 

4 - 5 servings
800 g minced turkey  

2 medium-sized zucchini (courgette)
2 can (800 g) tomato diced
1 medium-sized onion
3 cloves of garlic
4 tablespoons olive oil
1 1/2 teaspoons dried oregano
1 1/2 teaspoons dried basil
salt and freshly ground pepper to taste
100 g grated Emmentaler + Gouda
cheese
60 g grated mozzarella cheese

Cut onion into small cubes, chop the garlic
finely. Fry garlic and onion in 3 tablespoons olive oil, 2 - 3 minutes. Add minced meat, season with salt and pepper and cook another 10 minutes, stirring from time to time. During frying, shred the minced meat with a wooden spoon. Add canned tomatoes, oregano and basil, stir and cook everything else 10 minutes. Wash zucchini, cut the zucchini lengthwise into long strips with a thickness of about 1 cm. Sprinkle zucchini slices with salt and pepper. Fry zucchini slices on a very small amount of olive oil, 1 - 2 minutes on each side. At the bottom of the dish, where you will bake the lasagna, pour 1 tablespoon of olive oil, spread it across the bottom. Put a layer of zucchini, lay off half of the minced meat with tomatoes on zucchini, put again zucchini slices, the rest of the minced turkey, and then the zucchini. On top sprinkle with grated cheese. Cover lasagna with aluminum foil and bake in a preheated 190 degrees Celsius oven for 20 minutes. Remove foil and bake 10 - 12 minutes more.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz