Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 30 lipca 2014

TABBOULEH Z TRUSKAWKAMI I SZPINAKIEM. STRAWBERRY SPINACH TABBOULEH. GLUTEN- FREE.



/scroll down to English version/
Dla 4 osób.
200 g nieugotowanej komosy ryżowej/quinoa (możesz zastąpić kuskusem, kaszą jaglaną)
6 gałązek mięty
50 g świeżego szpinaku
½ czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
1 zielony ogórek, obrany i pokrojony w kostkę
600 g słodkich truskawek pokrojone w ćwiartki

Dressing:
3 łyżki oliwy
2 + 1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
pieprz

Wszystkie składniki dressingu umieść w małym słoiczku, zamknij słoik i wytrzasaj około dwóch minut. Szpinak i miętę umyj, osusz i pokrój na kawałki używając plastikowego noża.
Komosę ryżową przepłucz, gotuj w lekko osolonej wody około 10 - 12 minut. Nadmiar wody odcedź, odstaw komosę do ostygnięcia. Komosę wymieszaj z szpinakiem, miętą, czerwoną cebulą i truskawkami, dodaj dressing i ponownie wszystko wymieszaj.


4 servings 
200 g of uncooked quinoa (you can substitute for couscous, buckwheat groats)
6 sprigs of mint
50 g of fresh spinach
½ red onion, cut into small cubes
1 cucumber, peeled and diced
600 g of fresh strawberries
cut into quarters
 
Dressing:
3 tablespoons of oil
2 + 1/2 tablespoons of lemon juice
1 teaspoon of honey
pepper

Place all dressing ingredients in a small jar, close the jar and shake about two minutes. Wash spinach and mint, dry and cut into pieces using a plastic knife. Rinse the quinoa, boil in lightly salted water for about 10 - 12 minutes. Drain excess water, let the quinoa to cool. Mix the quinoa with the spinach, the mint, red onion and strawberries, add the dressing and mix everything again.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz