Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 30 lipca 2014

Szybkie serniczki limonkowe z jagodami bez pieczenia. No bake lime cheesecake with bilberries / blueberries in jar.


6 porcji:
125 g ciastek, bezglutenowych herbatników maślanych lub maślane ciastka bezglutenowe*
4 łyżki masła
1 łyżka cukru pudru

600 g serka kremowego może być ricotta
sok z 1 limonki
skórka z dwóch limonek
½ łyżeczki olejku cytrynowego
4 - 5 łyżek cukru pudru
kilka kropel zielonego barwnika opcjonalnie
180 ml śmietany kremówki 30 % lub 36%

250 g borówek lub jagód

*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  
 
Masło rozpuść i przestudź. Ciastka bardzo dokładnie pokrusz, wymieszaj z cukrem i ostudzonym masłem. Przełóż pokruszone ciastka do sześciu słoiczków. Serek wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem, sokiem z limonki, skórką z limonki i aromatem – olejkiem cytrynowym. Dodaj do masy serowej ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Masę śmietanowo – serową przełóż do słoiczków. Na wierzchu posyp borówki lub jagody.



6 servings:
125 g biscuits,
gluten-free butter biscuits of Incol or Bezgluten*

4 tablespoons butter
1 tablespoon of icing sugar

600 g cream cheese, ricotta
juice of 1 lime
zest of two limes
½ teaspoon lemon flavor
4 - 5 tablespoons icing sugar
a few drops of green dye, optionally
180 ml whipping cream 30% or 36%

250 g blueberries

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products). 

 Melt butter and cool. Break cookies very carefully, mix with sugar and cooled butter. Put the crushed biscuits to six jars. Mix cheese thoroughly with icing sugar, lime juice, lime zest and lemon flavors. Add whipped cream to the cheese mass. Put the cream cheese mass into the jars. On top sprinkle with blueberries or berries.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz