Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 30 lipca 2014

Sałatka jarzynowa z karmelem. Caramelized vegetable salad.


Dla 3 osób.
600 g wołowiny lub polędwicy wieprzowej
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
3 łyżki tłuszczu do smażenia

2 łyżki masła
3 łyżki cukru
400 g mini marchewki, mrożone
150 g groszku, mrożony
6 młodych cebulek
100 ml białego wina
1 mały brokuł, różyczki
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1 mała główka sałaty “liść dębu” – nie dodałam

Nacieramy mięso tymiankiem, solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, zdejmujemy z ognia, owijamy folią aluminiową i odstawiamy, by ostygło.
Brokuł dzielimy na cząstki i gotujemy w osolonej wodzie. Rozgrzewamy masło na patelni, dosypujemy cukier i pozwalamy mu się skarmelizować, cały czas mieszając. Marchewkę, cebulki i groszek wrzucamy na patelnię z cukrem i dokładnie mieszamy. Rozprowadzamy winem, dodajemy ocet, kolendrę, gałkę muszkatołową, solimy i pieprzymy, dusimy pod przykrywką, na niewielkim ogniu przez około 10 minut, Dodajemy ugotowany brokuł i dusimy jeszcze około 3 minut. Mięso kroimy na cienkie plastry, dodajemy do jarzyn. Zdejmujemy z ognia. Jeżeli dodasz sałatę “liść dębu”, myjemy ją i rwiemy na małe kawałki, dodajemy na końcu i mieszamy z resztą składników.
 
Przepis wzięłam z książki “sałatki” Maxa Mundi z 2003 r.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz