Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 30 lipca 2014

Cukinia z pesto(rukola+pistacje). Noodled zucchini with pesto(arugula+pistachios).


/scroll down to English version/
Pomysł wzięłam ze strony http://www.bakersroyale.com/savory/noodled-zucchini-with-pistachio-pesto/ Zmieniłam proporcje tak by wystarczyło dla dwóch osób.

2 i 1/2 cukinii
sól
2 łyżki oliwy
2 łyżki pistacjowego pesto
8 żółtych pomidorków koktajlowych
8 czerwonych pomidorków koktajlowych
starty ser parmezan do dekoracji

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce tak by wyglądało jak spaghetti. Posól i pozostawić na 20 minut. Wyciśnij nadmiar soku z cukinii. Na patelni rozgrzej oliwę, smaż cukinię przez około 5 minut aż cukinia zmięknie. Dodaj pesto i pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Wszystko razem wymieszaj, posyp startym parmezanem.

Pesto
2 garści rukoli (około 50 g)
1/3 szklanki pistacji bez skorupek
1 ząbek czosnku
30 ml oliwy z oliwek

Bardzo drobno posiekać rukolę, czosnek i pistacje, wymieszać z oliwą.

2 + 1/2 zucchini
salt
2 tablespoons of oil
2 tablespoons of pistachio pesto
8 yellow cherry tomatoes
8 red cherry tomatoes
grated Parmesan cheese to decorate

Wash zucchini, grate so that it looked like spaghetti. Season with salt and leave for 20 minutes. Squeeze excess of liquid from zucchini. Heat the olive oil in a frying pan, fry the zucchini for about 5 minutes or until zucchini is tender. Add pesto and cherry tomatoes cuted in half. Mix everything together, sprinkle with grated Parmesan cheese.

Pesto

2 handfuls of arugula (about 50 g)
1/3 cup pistachios without shell
1 clove of garlic
30 ml of olive oil

Chop very finely the arugula, garlic and pistachios, mix with olive oil.

The recipe was found at:  http://www.bakersroyale.com/savory/noodled-zucchini-with-pistachio-pesto/

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz