Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 30 lipca 2014

Babka czekoladowa z pistacjami. Chocolate pistachio bundt cake.


250 g mlecznej czekolady bezglutenowej
150 g gorzkiej czekolady bezglutenowej (minimum 70% masy kakaowej)
180 g masła
80 g pistacji

100 g gęstej śmietany lub mleka kokosowego
6 jajek
350 g cukru
aromat pomarańczowy
szczypta soli
170 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej

80 g mąki ryżowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
100 g kremówki lub mleka kokosowego
1 łyżka miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego
 

Czekoladę posiekać 100 g gorzkiej czekolady i 150 g mlecznej czekolady. Wraz z masłem rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Przestudzić. Pistacje posiekać, 20 g odłożyć do dekoracji. Jajka, cukier, cukier waniliowy, olejek oraz sól ucieramy mikserem. Do masy maślanej dodajemy masę jajeczną. Wymieszać z mąką i proszkiem. Dodajemy posiekane pistacje. Piec 55 minut w temp 160 stopni C z termo obiegiem, po 15 minutach zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Po 45 minutach pieczenia przykryć folią aluminiową. 
Polewa: 50 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady posiekać. Kremówkę zagotować z miodem. Zdjąć z kuchenki, dodać czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Placek posmarować polewą i posypać pistacjami. Można podawać z lodami waniliowymi lub konfiturą domową.

250 g of milk chocolate, gluten-free 
150 g of dark chocolate, gluten-free (minimum of 70% cocoa) 
180 g of butter
80 g pistachios 
100 g of cream or coconut milk
6 eggs 
350 g of sugar 
orange flavor 
pinch of salt 
170 g of gluten-free wheat starch or corn starch
80 g of rice flour
3 teaspoons of baking powder, gluten-free  
100 g of 30% cream or coconut milk
1 tablespoon of honey
2 teaspoons of vanilla sugar

Chop chocolate: 100 grams of dark chocolate and 150 grams of milk chocolate. Dissolve chocolate with butter. Cool. Chop pistachios, 20 g leave for decoration. Rub eggs, sugar, vanilla sugar, oil and salt using a mixer. To the butter chocolate mass add eggs. Mix with flour and baking powder. Add the chopped pistachios. Bake 55 minutes at a temperature of 160 degrees C with air flow. Ater 15 minutes increase the temperature to 180 degrees. After 45 minutes of baking cover with aluminum foil. 

Chocolate icing: chop 50 g of dark chocolate and 100 grams of milk chocolate. Boil 30% cream with honey. Remove from the oven, add the chocolate and stir until dissolved. Spread the cake with the icing and sprinkle with pistachios. You can serve with vanilla ice cream or jam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz