Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

wtorek, 8 kwietnia 2025

Kotlet z bakłażana. Eggplant cutlet.

 


/scroll down to English version/

2 bakłażany
sól, pieprz do smaku
oliwa do smażenia
bezglutenowa skrobia kukurydziana
bezglutenowa bułka tarta
jajko

Bakłażany umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Bakłażany przełóż do formy do zapiekania. Nakłuj widelcem, posyp solą i skrop oliwą. Piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem, piecz 40 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Zdejmij skórę z bakłażana. Umieść bakłażana w papierowym ręczniku i rozpłaszcz na grubość 1,5 cm tak jak kotlet. Obtocz bakłażany w skrobi kukurydzianej. Jajko roztrzep z dwoma łyżkami wody, dopraw solą i pieprzem. Bakłażany zanurz w roztrzepanym jajku. potem obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.


2 eggplants
salt, pepper to taste oil for frying
gluten-free cornstarch
gluten-free breadcrumbs
egg

Wash eggplants, eggplants dry with paper towels. Transfer the eggplants to a baking dish. Prick with a fork, sprinkle with salt and drizzle with olive oil. Bake in a preheated oven to 170 degrees Celsius with air flow, bake for 40 minutes. Set aside to cool.
Remove skin from the eggplant. Place the eggplant in a paper towel and flatten to a thickness of 1.5 cm like a cutlet. Coat the eggplants in cornstarch. Beat egg with two tablespoons of water, season with salt and pepper. Dip the eggplants in the beaten egg. Then coat in breadcrumbs. Fry in hot oil on each side until golden brown.










Naleśniki z mąki owsianej i gryczanej. Oat and buckwheat pancakes.

 


/scroll down to English verson/

3 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
250 ml mleka
250 ml wody gazowanej
100 g bezglutenowej mąki gryczanej
250 g bezglutenowej pełnoziarnistej mąki owsianej
2 łyżki ziaren aramantusa
3 łyżki oliwy

Jajka roztrzep z mlekiem, wodą i oliwą, dodaj cukier i sól, wymieszaj. Przesianą mąkę dodaj do jajek z mlekiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Smaż małe placki na oliwie. 


3 eggs
2 tablespoons sugar
a pinch of salt
250 ml milk
250 ml sparkling water
100 g gluten-free buckwheat flour
250 g gluten-free wholemeal oat flour
2 tablespoons aramanthus seeds
3 tablespoons olive oil

Beat eggs with milk, water and olive oil, add sugar and salt, mix. Add sifted flour to eggs and milk, mix thoroughly and set aside for 30 minutes. Fry small pancakes in oil.