Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

niedziela, 3 października 2021

Cannelloni ze szpinakiem i serem. Cannelloni with spinach and cheese.

 

/scroll down to English version/


3 porcje
200 g makaronu bezglutenowego cannelloni
250 g sera ricotta
200 g mozzarella
1 jajko
400 g krojonych pomidorów z puszki
400 g mrożonego szpinaku
1/2 cebuli, pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia

150 g żółtego sera, starty na tarce

Makaron cannelloni ugotuj al dente.
Szpinak rozmroź, odcedź płyn. Szpinak poduś na oliwie razem z czosnkiem kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
Ser mozzarella i ricotta ugnieć widelcem na puree. Dodaj szpinak, gałkę muszkatołową i jajko, wymieszaj dokładnie. Farszem szpinakowo-serowym nadziej rurki makaronu cannelloni.
Na oliwie poduś pomidory z oregano około 4 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Na blaszce ułóż rurki makaronu, polej sosem pomidorowym i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 minut w 170 stopniach Celsjusza z termoobiegiem, potem posyp żółtym serem i piecz kolejne 10 minut. Podawaj od razu.


3 servings
200 g gluten-free cannelloni pasta 
250 g ricotta cheese 
200 g mozzarella 
1 egg 
400 g canned chopped tomatoes 
400 g of frozen spinach 
1/2 onion, finely diced 
2 cloves of garlic pressed
1/2 teaspoon oregano 
1/2 teaspoon of nutmeg 
salt and pepper to taste 
oil for frying 

150 g of yellow cheese, grated 

Cook the cannelloni al dente. 
Thaw spinach, drain the liquid. Sauté(stew) the spinach in olive oil for a few minutes. Season with salt and pepper. Set aside to cool. 
Mash mozzarella and ricotta cheese with a fork until puree. Add spinach, nutmeg and egg, mix thoroughly. Stuff the cannelloni with spinach and cheese stuffing.
Sauté tomatoes with oregano in oil for about 4 minutes. Season with salt and pepper.
Place the pasta on the baking tray, pour the tomato sauce over it and put it in the preheated oven. Bake 20 minutes at 170 degrees Celsius with air flow, then sprinkle with cheese and bake 10 minutes more. Serve immediately.