Environmental Working Group (EWG)
– amerykańska organizacja propagująca zdrowy, ekologiczny styl życia i
zajmująca się przeprowadzaniem badań na temat toksyczności chemikaliów, co
roku publikuje listę warzyw i owoców, których należy się wystrzegać,
jeśli nie pochodzą z upraw ekologicznych oraz listę tych, które mogą być
bezpiecznie spożywane.
Brudna 12
Na liście tzw. brudnej dwunastki znalazły się owoce i warzywa, w których odkryto największe stężenia pestycydów. Poniżej infografika.
Specjaliści z EWG ostrzegają przed tymi produktami, lecz zdecydowanie nie przekonują do zrezygnowania z ich spożywania.
Wręcz przeciwnie – zachęcają do jedzenia owoców i warzyw z brudnej
listy, ale tylko i wyłącznie wtedy, gdy pochodzą one z upraw ekologicznych, w których trzyma się je z dala m.in. od syntetycznych chemikaliów, nawozów, toksycznych ścieków i GMO.
Czysta 15
EWG stworzyła także listę bezpiecznych owoców i warzyw, czyli tzw. czystą piętnastkę – grupę produktów gromadzących najmniejsze ilości pestycydów. Infografika poniżej.
EWG zachęca, aby podczas zakupów wybierać nie tylko świeże owoce i warzywa pochodzące z upraw ekologicznych, ale także sprawdzać etykiety produktów przetworzonych. Organizacja radzi omijać te produkty, w których wykorzystano owoce i warzywa nieorganiczne oraz modyfikowane genetycznie.
Warto również zwracać uwagę na to, skąd pochodzą owoce i warzywa
(przykładowo papaje mogą być modyfikowane genetycznie, szczególnie jeśli
pochodzą z Hawajów) oraz zadbać o dokładne oczyszczenie warzyw i
owoców, gdyż zwykłe mycie jak pokazują analizy EWG nie wystarcza.
Okazuje się, że nawet niskie, ale stałe poziomy narażenia na kontakt z
pestycydami mogą prowadzić do przewlekłej i długotrwałej utraty zdrowia,
np. rozregulowaniem pracy układu hormonalnego, uczuleń, alergii, problemów z płodnością, pojawianiu się wad wrodzonych oraz nowotworów.
Jak zatem skutecznie pozbyć sie bakterii i pestycydów domowym sposobem?
Po pierwsze zajmujemy się usuwaniem szkodliwych bakterii.
W tym celu należy przygotować kwaśny roztwór (1 litr wody mieszamy z ½ szklanki winnego lub jabłkowego octu, lub z 3 łyżkami kwasku cytrynowego).
Do tak przygotowanego roztworu wkładamy owoce i warzywa na 2-3 minuty.
Po wypłukaniu owoców i warzyw w kwaśnym roztworze przystępujemy do usuwania pestycydów.
Przygotowujemy do tego wodę alkaliczną (w 1 litrze wody rozpuszczamy czubatą łyżkę sody oczyszczonej), w której płuczemy owoce lub warzywa przez kolejne 2-3 minuty.
Podczas tego procesu zauważymy, że woda zmieni swój wygląd. Stanie
się mętna lub żółtawa, z tłustawą substancją zebraną na jej powierzchni.
Następnie owoce i warzywa opłukujemy w czystej wodzie i wycieramy do sucha. Gotowe.
Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
piątek, 24 stycznia 2020
Niesamowity napój z natki pietruszki. Awesome Parsley Drink.
/scroll down to the English version/
2 porcje
8 - 10 gałązek natki pietruszki, usunięte łodygi
1 duża cytryna
2 łyżki syropu z agawy, lub więcej, jeżeli lubisz słodkie
700 ml wody gazowanej
Cytrynę obierz, usuń też białą skórę. Podziel cytrynę na cząstki, usuń membranę i pestki. Do blendera przełóż cytrynę, syrop z agawy, natkę pietruszki i 200 ml wody. Blenduj około 2 minuty, dodaj resztę wody, wymieszaj. Serwuj od razu.
2 servings
8 - 10 sprigs of parsley, removed stems
1 large lemon
2 tablespoons agave syrup, or more if you like sweet
700 ml sparkling water
Peel lemon, remove white skin. Divide the lemon into particles, remove membrane and seeds. Put lemon, agave syrup, parsley and 200 ml of water into the blender. Blend for about 2 minutes, add the rest of the water, mix. Serve immediately.