Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

piątek, 24 stycznia 2020

Czysta piętnastka i brudna dwunastka 2019.

Environmental Working Group (EWG) – amerykańska organizacja propagująca zdrowy, ekologiczny styl życia i zajmująca się przeprowadzaniem badań na temat toksyczności chemikaliów, co roku publikuje listę warzyw i owoców, których należy się wystrzegać, jeśli nie pochodzą z upraw ekologicznych oraz listę tych, które mogą być bezpiecznie spożywane.

Brudna 12
Na liście tzw. brudnej dwunastki znalazły się owoce i warzywa, w których odkryto największe stężenia pestycydów. Poniżej infografika.
Specjaliści z EWG ostrzegają przed tymi produktami, lecz zdecydowanie nie przekonują do zrezygnowania z ich spożywania.
Wręcz przeciwnie – zachęcają do jedzenia owoców i warzyw z brudnej listy, ale tylko i wyłącznie wtedy, gdy pochodzą one z upraw ekologicznych, w których trzyma się je z dala m.in. od syntetycznych chemikaliów, nawozów, toksycznych ścieków i GMO.



Czysta 15
EWG stworzyła także listę bezpiecznych owoców i warzyw, czyli tzw. czystą piętnastkę – grupę produktów gromadzących najmniejsze ilości pestycydów. Infografika poniżej.



EWG zachęca, aby podczas zakupów wybierać nie tylko świeże owoce i warzywa pochodzące z upraw ekologicznych, ale także sprawdzać etykiety produktów przetworzonych.  Organizacja radzi omijać te produkty, w których wykorzystano owoce i warzywa nieorganiczne oraz modyfikowane genetycznie.
Warto również zwracać uwagę na to, skąd pochodzą owoce i warzywa (przykładowo papaje mogą być modyfikowane genetycznie, szczególnie jeśli pochodzą z Hawajów) oraz zadbać o dokładne oczyszczenie warzyw i owoców, gdyż zwykłe mycie jak pokazują analizy EWG nie wystarcza.
Okazuje się, że nawet niskie, ale stałe poziomy narażenia na kontakt z pestycydami mogą prowadzić do przewlekłej i długotrwałej utraty zdrowia, np. rozregulowaniem pracy układu hormonalnego, uczuleń, alergii, problemów z płodnością, pojawianiu się wad wrodzonych oraz nowotworów.

Jak zatem skutecznie pozbyć sie bakterii  i pestycydów domowym sposobem?

Po pierwsze zajmujemy się usuwaniem szkodliwych bakterii.
W tym celu należy przygotować kwaśny roztwór (1 litr wody mieszamy z ½ szklanki winnego lub jabłkowego octu, lub z 3 łyżkami kwasku cytrynowego).
Do tak przygotowanego roztworu wkładamy owoce i warzywa na 2-3 minuty.
Po wypłukaniu owoców i warzyw w kwaśnym roztworze przystępujemy do usuwania pestycydów.
Przygotowujemy do tego wodę alkaliczną (w 1 litrze wody rozpuszczamy czubatą łyżkę sody oczyszczonej), w której płuczemy owoce lub warzywa przez kolejne 2-3 minuty.
Podczas tego procesu zauważymy, że woda zmieni swój wygląd. Stanie się mętna lub żółtawa, z tłustawą substancją zebraną na jej powierzchni.
Następnie owoce i warzywa opłukujemy w czystej wodzie i wycieramy do sucha. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz