Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
sobota, 19 stycznia 2019
Gulasz z konserwowym ogórkiem. Goulash with gherkin (pickle).
/scroll down to the English version/
3 - 4 porcje
400 g piersi z kurczaka lub polędwicy z kuraczka, pokrojona w kostkę
400 g pieczarek, pokrojone w plasterki
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
5 średnich ogórków konserwowych, pokrojone w kostkę
2 łyżki masła bez laktozy
2 czubate łyżeczki bezglutenowej musztardy
2 - 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
400 ml bulionu (1 czubata łyżka bezglutenowego bulionu w proszku + 400 ml gorącej wody)
250 ml śmietany kremówki
1 płaska łyżka suszonego tymianku
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oliwy do smażenia
Pieczarki usmaż na oliwie, około 7 minut. Przełóż na talerz. Do garnka dodaj kurczaka, cebulę i masło. Smaż około 7 - 10 minut. Dodaj pieczarki, bulion, tymianek, musztardę i koncentrat pomidorowy, zagotuj. Do śmietany dodaj kilka łyżek gorącego bulionu z gulaszu, potem wlej śmietanę do garnka z gulaszem i bulionem. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Gotuj na małym ogniu około 15 - 20 minut. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj ogórki konserwowe.
3 - 4 servings
400 g chicken breast or chicken loin, diced
400 g mushrooms, sliced
1 large onion, diced
5 medium gherkin (pickle), diced
2 tablespoons of butter without lactose
2 heaped teaspoons gluten-free mustard
2 - 3 heaped teaspoons tomato concentrate
400 ml broth (1 heaping tablespoon gluten-free powder broth + 400 ml hot water)
250 ml heavy cream
1 flat tablespoon dried thyme
salt, pepper to taste
3 tablespoons oil for frying
Fry mushrooms in olive oil, about 7 minutes. Put on a plate. Add chicken, onions and butter to the pot. Fry about 7 - 10 minutes. Add mushrooms, broth, thyme, mustard and tomato concentrate, boil. Add a few tablespoons of hot goulash to the cream, then pour the cream into a pot with goulash and broth. Season with pepper and in a pinch salt. Cook on low heat for 15 - 20 minutes. Five minutes before the end of cooking, add pickles.