Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

niedziela, 28 października 2018

Żeberka w kiszonej kapuście. The Ribs In Sauerkraut.



/scroll down to the English version/
4 porcje
800 g wieprzowych żeberek
2 łyżki oliwy
1 średnia cebula, pokrojona w kostke
2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
200 g parzonego lub gotowanego boczku, pokrojony w kostkę
750 g kiszonej kapusty
25 g suszonych grzybów, borowików
świeżo zmielony pieprz
3 liście laurowe
4 - 5 ziaren ziela angileskiego
1 łyżka suszonej natki pietruszki

Grzyby zalej niewielką ilością wody i odstaw do namoczenia na noc.
Zeberka pokrój na kawałki. Rozgrzej patelnię z olejem, żeberka dopraw solą i obsmaż na złoty kolor. Odłóż na talerz.
Na tej samej patelni wyłóż boczek i podsmaż 5 - 7 minut, co chwilę mieszając. Dodaj cebulę i smaż kolejne 5 minut, pod koniec dodaj czosnek. Potem dodaj kiszoną kapustę, suszone grzyby, suszoną natkę pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj dokładnie. 
Połowę kapusty wyłóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułóż żeberka. Przykryj resztą kiszonej kapusty. Przykryj pokrywką lub szczelnie folia aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika bez termoobiegu i piecz 60 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 155 stopni Celsjusza i piecz kolejne 50 - 60 minut.

4 servings
800 g pork ribs 
2 tablespoons oil 
1 medium onion, diced 
2 cloves of garlic, pressed 
200 g cooked or boiled bacon, diced 
750 g sauerkraut 
25 g dried mushrooms, porcini mushrooms
freshly ground pepper 
3 bay leaves 
4 - 5 grains of allspieces 
1 tablespoon dried parsley

Pour the mushrooms with a small amount of water and leave to soak overnight.Cut ribs into pieces. Heat the pan with oil, season the ribs with salt and fry in golden color. Put them on the plate.Put bacon on the same pan and fry for 5 - 7 minutes, stirring constantly. Add onions and fry 5 minutes more, add garlic at the end. Then add sauerkraut, dried mushrooms, dried parsley, bay leaf and allspice. Season with freshly ground pepper and mix thoroughly.Put the half of the sauerkraut into a casserole dish, place the ribs on top. Cover with the rest of the sauerkraut. Cover with a lid or tightly aluminum foil. Put in a preheated oven to 180 degrees Celsius with out air flow and bake 60 minutes. Then reduce the temperature to 155 degrees Celsius and bake 50 - 60 minutes more.