14 klusek, 2 porcje 850 g nieobranych ziemniaków (5 dużych ziemniaków) mąka ziemniaczana (około 5 czubatych łyżek), musi koniecznie być użyta mąka (=skrobia) ziemniaczana 1 jajko (opcjonalnie) sól Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki. Ziemniaki ugotuj w wodzie z szczyptą soli, 20 minut od zagotowania. Odcedź i ostudź. Zimne ziemniaki ugnieć na puree. Ziemniaki przełóż do garnka lub miski, ugnieć i wyrównaj powierzchnię (1). Podziel ziemniaki na cztery części (2). Wyciągnij na wierzch 1/4 ziemniaków (3). Puste miejsce po ziemniakach wypełnij mąką (=skrobią) ziemniaczaną (4). Do ziemniaków i mąki dodaj jajko, ugnieć na jednolitą masę (5). Odrywając po kawałku ciasta formuj kulki, palcem zrób wgłębienie (dziurkę) w klusce (6). Zagotuj wodę z szczyptą soli, wrzuć połowę klusek i gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Wyjmij kluski z wody. Drugą połowę klusek ugotuj w ten sam sposób. Kluski podawaj z sosem (wywar z duszonej karkówki). 14 dumplings, 2 servings 850 g potatoes (5 large potatoes) potato flour (about 5 heaped tablespoons), potato flour (= potato starch) must be used!!!!! 1 egg (optional) salt
Peel potatoes, cut into quarters. Cook potatoes in water with a pinch of salt, 20 minutes from boiling. Strain and cool. Mash cool potatoes. Place the potatoes into the pot or bowl, knead and level the surface of potato (1). Divide the potatoes into four parts (2). Pull out 1/4 of the potatoes (3). Fill empty place with potato flour (= starch) (4). Add egg to the potatoes and flour, and knead all (5). Tear off a piece of dough, make a ball, form (with finger) the hole in the dumpling (6). Boil
water with a pinch of salt, toss half the dumpling and cook 3 minutes
from time the dumplings go to the surface of the water. Take the dumplings out of the water. Cook the other half of the dumplings in the same way. Serve Silesian potato dumplings with sauce (liquor/gravy of braised pork neck).
około 20 ciastek /scroll down to the English version/ 360 g cukru 4 - 5 łyżek niesłodzonego kakao 90 ml mleka bez laktozy 110 g masła bez laktozy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/4 łyżeczki soli 150 g niesolonego masła orzechowego 270 g bezglutenowych, błyskawicznych płatków owsianych lub jaglanych* *Używam tylko produkty certyfikowane/licencjowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY). W głębokim rondlu umieść cukier i kakao, wymieszaj. Dodaj mleko i masło, gotuj na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 minutę. Usuń rondel z ognia, dodaj wanilię, sól i masło orzechowe, wymieszaj. Dodaj płatki owsiane i ponownie wymieszaj. Formuj ciastka używając łyżki do lodów i układaj na pergaminie. Na 1 godzinę wstaw ciastka do lodówki. Wyjmij ciastka z lodówki i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. about 20 cookies 360 g of sugar 4 - 5 tablespoons unsweetened cocoa 90 ml of milk without lactose 110 g butter without lactose 1 teaspoon vanilla extract 1/4 teaspoon of salt 150 g unsalted peanut butter 270 g of gluten-free quick cooking oats flakes* * I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products). In a deep saucepan, place sugar and cocoa, mix. Add milk and butter, cook on medium heat. Bring to boil and boil one minute more. Remove the pan from the fire, add vanilla, salt and peanut butter, mix. Add oatmeal flakes and mix again. Make cookies using ice cream spoon and put them on parchment. For 1 hour keep the cookies in fridge. Remove the cookies from the fridge and store in a tightly closed container.